Inte bara moderater i regionalliansen

Moderaterna i Region Blekinge tycks fram till nu ha glömt att Alliansen består av fler partier än just dom själva. Därför bör det ha blivit ett yrvaket uppvaknande efter den egensinniga drömmen.

Det är Liberalerna som i dag påminner om en viktig överenskommelse för att Alliansen över huvud taget skulle kunna bli verklighet.

Överenskommelsen går ut på att – ”alla ingående partier skulle ha minst en 40-procentig tjänst för att på ett bra sätt kunna ta ansvar för Alliansens politik.”

Så blev inte fallet påpekar nu Liberalernas före detta gruppledare Nils Ingmar Thorell. Liberalerna utmanar därför Moderaternas kandidat Johan Sandberrg som efterträdare till Emma Stjernlöf genom att nu nominera Jesper Rehn som sin kandidat till Regionstyrelsens arbetsutskott.

Valet av ersättare avgörs på Regionfullmäktige nu på onsdag, den 22/9. Ett ytterst ovisst val med tanke på hur Moderaterna handskats med fallet Stjernlöf och hur flera partier reagerat över detta.

Nedan Liberalernas pressmeddelande i sin helhet:

PRESSMEDDELANDE

Liberalerna i Region Blekinge kommer vid onsdagens regionfullmäktige att nominera sin gruppledare Jesper Rehn till den lediga platsen efter Emma Stjernlöf i Regionstyrelsens Arbetsutskott (RSAU).

Trots att vi tillsammans med M, C och KD styr i Alliansen utmanar vi Moderaterna om denna plats och låter Regionfullmäktige avgöra frågan.

Efter förra valet fanns det en överenskommelse att alla ingående partier skulle ha minst en 40%-tjänst för att på ett bra sätt kunna ta ansvar för Alliansens politik.

Så blev inte fallet. Förre gruppledaren Nils Ingmar Thorell har haft ett fast arvode på 20% och löfte har givits av ledande moderater att detta ska ändras när möjligheter ges.

Nu när chansen finns så väljer Moderaterna att tillfredsställa de egna intressena före att på ett bra sätt hålla ihop Alliansen.

Nils Ingmar Thorell f.d. gruppledare