Moderata män samarbetar bäst med män

När sparkade Emma Stjernlöf nu ersätts med en man, Anders Lund, är det föga överraskande för att inte säga helt väntat. Blekingska moderatmän har historiskt sett alltid haft betydligt lättare för att samarbeta med just män. Den allt för långt utdragna konflikten i Regionen är ett tydligt exempel på detta.

Att man lyfter Anders Lund från sitt uppdrag som ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Ronneby är dessutom ett bevis på hur tunt det är med dugliga moderater som kan axla tunga uppdrag. För ledande moderater i Ronneby var det efter förra valet inte alls självklart att Anders Lund skulle godkännas på den plats han nu lämnar.

Men det blir nu ändå ett ganska stort tomrum efter Lund och hans ersättare är inte självklar. Letar man ett tag dyker ett tänkbart namn upp – Johannes Chen. Även tidigare aktiva Susanne Lundgren har nämnts, men hon blev för ett antal år sedan ordentligt stukad av sin moderatgrupp. En högt aktad och kunnig politiker som slarvades bort.

När Anders Lund i samband med dagens presskonferens flera gånger upprepar att han närmar sig uppdraget som efterträdare till Emma Stjernlöf med stor ödmjukhet förstår man att han egentligen inte är mogen för uppdraget. Han ber nästan om ursäkt för att han nu fått förtroendet av moderata gruppen. När han lyfter frågan om den hårt kritiserade ”närakuten” och vad som väntar i den frågan med redan upprörd personalgrupp är det lätt att förstå hans frustration.

Skadan som redan har skett när det gäller ”närakuten” i Karlshamn blev inte bättre av det uttalande som Erik Lindborg, Kd, gjorde sig skyldig till i SVT:s Blekingenytt på torsdagskvällen. Han skyfflade undan kritik från såväl politisk opposition som anställda och allmänhet med orden – ”förändring skapar alltid oro”. Det hade varit bättre att be om ursäkt och lovat snar bättring. Men det kunde han inte för det finns ingen snar lösning.

Jag har varit inne på det i tidigare blogginlägg hur denna långt utdragna personstrid har skadat inte bara Moderaterna utan hela alliansledningen. En synpunkt som äntligen tycks ha fått även regionstyrelsens ordförande, Lennarth Förberg att inse allvaret i. Men han vägrar fortfarande att ikläda sig ansvaret för den uppkomna situationen när han säger:

”Har man bara läst tidningar och sociala medier har man fått en annorlunda uppfattning än den verkliga”.

Jo, det har vi redan räknat ut.

Som tidigare informatör borde Lennarth Förberg veta bättre än vad hans uttalande vittnar om. Den första lektionen för en informatör är att man aldrig vinner något på att mörka. Tvärtom. Så upp med korten på bordet och berätta vad personstriden egentligen har handlat om. Det är endast Förberg som sitter inne med den förklaringen och så länge den uteblir drar han striden långt in i valrörelsen. Om han inte snart nyktrar till och kanske fullt ut ser sitt eget ansvar.

Samtidigt råder oklarhet vad Anders Lunds uppdrag innebär. Han efterträder Emma Stjernlöf men anförtros tydligen inte uppdraget som Regionråd. Den platsen intar Johan Sandberg, moderat.

Inte heller har Moderaterna ännu lyckats få fram ett namn till ordförandeuppdraget i Regionfullmäktige.