Släpp seniorerna loss – det är höst

Jag kan inte låta bli att travestera komedin från 1975 – ”Släpp fångarne loss – det är vår!”

I nästan två år har det för många handlat om ensamhet. Utsatthet. Risker. Avskildhet. Långa och ovissa behandlingar på intensivavdelningar. Inte minst har det handlat om tidsperspektiv.

Du vet, tio sekunders väntan på att en dator ska utföra ett kommando. Då är tio sekunder en evighet. Ställ detta mot ett och ett halvt års isolering. Och då räknar jag snällt.

För mig och säkert många andra 70-plussare kommer ett visst datum för alltid att vara förankrat i våra hjärnor – nämligen den 10 mars 2020. Jag hade varit på ett föreningsmöte. Vi hade skämtat om ett virus som säkert var starkt felbedömt av experter.

Lite förkylning är väl inget som kräver krigsrubriker (stora och feta bokstäver) hade vi skrattat.

Den kvällen fick vi Blekingar veta att det första fallet av Covid 19 hade drabbat Blekinge. Följderna av detta vet vi först nu när bara fyra månader återstår av ännu ett år. Vi vill tro och hoppas att vi har den värsta utsattheten bakom oss. Men vi kan inte vara säkra.

Vi äldre har fått våra två vaccinsprutor och ska därmed vara räddade från allvarligare konsekvenser när mutationen nu tar nya vägar. Men vi är fortsatt försiktiga och vi har tagit VÅRT sociala ansvar.

Den organisation som jag arbetar för, SPF Seniorerna, vågar nu tro på en ny, säker och fri gemenskap. Men inget kommer att bli som före Pandemins intåg. Vi måste hela tiden tänka på avstånd och handhygien.

I vår organisation gläder vi oss åt den nya tiden och det gör vi genom att bjuda in lite drygt 200 medlemmar från våra 16 föreningar i länet. Vi bjuder in till ”Sommarfest”. Vi bjuder på mat och underhållning med intressanta föreläsare. Festplatsen är väl vald och fullt naturligt föll valet på Eringsboda Brunn, placerad i ett av länets vackraste naturområden.

För egen del ska det bli riktigt spännande att åter få träffa en tidigare radiokollega, Ingrid Thörnqvist. Hon var den röst som Blekingarna först av alla fick lyssna till när Radio Blekinge invigdes den 29/8 1977. Nu har hon mer än 35 års erfarenhet av utrikesfrågor bakom sig och har rapporterat från Östeuropa och Tyskland. Hon var i Berlin när muren föll och rapporterade för SVT.

Nu är hon också känd som författare. Debuten handlade om svensken Carl-Gustaf Svingel som med hemliga räddningsaktioner hjälpte människor att fly från Östtyskland. På plats i Eringsboda ska hon berätta om bokens tillkomst, ett arbete som bl a innebar att hennes forskning ledde till svenska kungahuset och drottning Silvia.

”Sommarfesten” kommer också att innehålla den spännande distriktsfinalen i frågesporten ”Hjärnkoll”. Vinnande lag får representera Blekinge vid riksmästerskap senare i höst.

Så – släpp seniorerna loss det är höst. Starten för ett nytt spännande verksamhetsår men med bibehållen försiktighet och bejakande av förekommande restriktioner. Fest blir det men ingen dans.