Samtalsämnet – har du fått sprutan?

Vad tror du den stora snackisen är i dag?

”Har du fått sprutan? Har du fått en eller två?”

Nästan innan du har hunnit svara kommer följdfrågan:

”Blev du sjuk?!

Med den sista frågan menas om du fick biverkningar. Fick du inga sådana är det dags för nästa fråga:

”Vilket vaccin fick du?

”När ska du ta andra sprutan”

Sociala medier är nu dagligen nerlusade med bara armar, ja, ibland kommer det också med ett eller annat ansikte i bildflödet. Nu är det aktiva kändisar, flera journalister, som visar och kommenterar vad de ägnat en kort stund av sitt liv i dag. De har naturligtvis tagit vaccinsprutan.

En av de mer kända just nu från tv behövde inte visa ansiktet, bara armen och så texten:

V-day!

Det här med att kändisar visar att de tar vaccin är bra. Mycket bra. De tar sitt ansvar mot såväl sig själva men inte minst mot sina medmänniskor. Ska vi komma ur det här eländet i rimlig tid måste ALLA följa restriktionerna. I annat fall kan vi bereda oss på ytterligare en förlängning. Och vem vill det? Egentligen tror jag att inte ens de som vägrar att ta vaccinet vill riskera att bli sjuka.

Jag har hört många sanslösa förklaringar till varför man vägrar att ta vaccinet. Den senaste var den här:

”Jag fick en massa sprutor när jag var liten. Det får räcka.” Dam i 75-årsåldern.

Vissa vägrar ta vaccin på grund av politiska skäl! Jo, det är sant. Andra vägrar på grund av religiösa skäl. De tror hellre på gud än experter.

Inget ont utan att det har något gott med sig. Pandemin har fått en av mina vänner att sluta röka. Han har tagit första sprutan eftersom han inte vill dö kvävningsdöden till följd av pandemin. Han valde därför också att sluta röka. Onekligen den mannens klyftigaste beslut medan han ännu har chansen.

Däremot gör myndigheterna det onödigt svårt för oss svenskar att hänga med i informationsflödet. I samma andetag som man i dag på riksplanet talade om lättnader så betonades att smittan fortfarande är hög och nu företrädesvis bland 15 – 25-åringar. De som hela tiden levt i villfarelsen att de inte kunde drabbas. Däremot bra klarspråk på regional nivå här i Blekinge.

Mina vänner – ta sprutan/sprutorna och ta ditt samhällsansvar. Det handlar inte bara om dig och mig. Det handlar inte minst om all hårt prövad vårdpersonal.

Trevlig fortsättning på våren!

Ja, jag har tagit första sprutan. Den andra kommer i mitten av juni. Ja, det var Astra Zeneca. Inga biverkningar.

Och Region Blekinge, jag behöver inte ha betalt för den uppmaningen.