Det är i Karlshamn det händer

Vad vore en dag utan en osannolik nyhet hämtad från Karlshamn? Inte rolig. Ett skratt om dagen har länge ansetts berikande på många sätt och där har vi många politiker i Karlshamn, låg som hög, att tacka för god underhållning. Men jag undrar verkligen vad skattebetalarna säger om den politiska röran och med en ekonomi i fritt fall. När kommer en ny skattehöjning?

För ett tag sedan fick vi t. ex. veta att fullmäktiges presidium i nämnda kommun hade tagit beslut att granska granskarna, alltså revisorerna som har till uppgift att just granska politiska beslut och hur de efterlevs. Ledamöterna i presidiet hade tröttnat på revisorernas återkommande information om brister. Mest allvarligt var att revisorerna gav offentlighet åt resultatet av sin granskning.

Men nu har presidiet upptäckt att man tog ett beslut som saknade laglig grund. SVT Blekingenytt avslöjar i dag att beslutet var felaktigt. Det har visat sig att presidiet saknar rätten att själva initiera en sådan granskning, enligt SVT Blekingenytt, som har talat med Gertrud Ivarsson, C, som är förste vice ordförande i kommunfullmäktiges presidium.

Ivarsson erkänner i intervjun att de tog beslutet lite hastigt ( i sann karlshamnsanda?) utan att undersöka vad lagtexten säger. Tablå! Ett så hastigt och oövertänkt beslut är avslöjande nog för vilken samtalston som är rådande bland politiker som tillhör de granskande eller granskade.

Därmed öppnar detta för att kommunrevisorerna kan återuppta sin granskande uppgift. Revisorerna ansåg, när det stod klart att de själva skulle bli granskade, att det skulle vara omöjligt att fortsätta sitt arbete under sådana förhållanden.

Nu ser vi fram emot fortsatta avslöjanden om hur det politiska arbetet fortskrider i Karlshamns kommun. Att revisorer behövs just där är ställt utom allt tvivel.

Till revisorerna vill jag säga – håll ut, håll kontakten och håll avstånd så blir vi alla uppdaterade.