Tänk vad en pandemi kan förändra

Valborgsmässoafton tycks ha en särskild plats i våra hjärtan. Ja, lite speciell är den allt, jämfört med våra andra högtider som påsk och jul. Som vi inte heller vill vara utan.

Majbrasan eller snarare majbrasorna är ändå en tradition som sticker ut. Det är nämligen den kvällen på våren som ska upplevas på speciella platser och med många likasinnade. Körer ska sjunga och vi ska lite huttrande i alla fall värmas på vår framsida. Värmen ska kännas i våra kinder och vi ska när elden falnat känna inombords att nu är det allt vår.

Men sedan drygt ett år tillbaka har vi fått lära oss att även kära och omhuldade traditioner inte längre är självklara att få uppleva. Hur roligt kan det vara att samla åtta lite huttrande själar intill en eld? Och så frågorna på det. Vem ska elda? Vem ska sjunga, för är vi åtta runt elden får sångkören på åtta personer stå så långt bort att det blir svårt att uppfatta sången. Blåsten för sångarinsatsen långt bort åt ett motsatt håll. Dessutom ska någon hålla tal, ja, då blir det inte många platser över. Lika bra att ställa in. Vi som har begåvats med trädgård kan ju, om inte blåsten är för hård, elda en egen brasa. Men se upp, fara för gräsbrand är rådande sedan länge

Inte kunde vi ana för ett år sedan vad som skulle sätta alla våra högtider och traditioner på paus. Nu har vi i stället fått lära oss ord som – Håll avstånd – Håll ut – Håll dig uppdaterad. Uppfyller du detta plus tar det vaccin som erbjuds kan du när som helst åter börja umgås med nära och kära. Så är det sagt och det har nu såväl statsministern som nu senast kommunalrådet i Ronneby lovat. Fan tar dom om de behagar luras.

Trevlig valborg.