Julgran odlad med kärlek handlas lokalt

En julgran ska ha odlats med samma omtanke och kärlek som vi vill ha våra frukostägg.

Ungefär så resonerar Peter Fransson som äger och driver Äggaboden i Gärestad by strax utanför Ronneby centrum.

Jag får ungefär det svaret när vi hälsat och jag frågar:

”Du hade ju slutat att sälja julgranar, men nu står du här med en massa granar igen. Vadan detta?

”Jag höll upp ett år för att det var svårt att hitta granar med kvalitet”, blir det lite överraskande svaret.

Visst vill vi ha snygga och välväxta granar. Det är klart, men när han fortsätter att berätta om skogsägares olika sätt att se på en julgran förstår jag plötsligt vad han menar. Han berättar om årets leveranser och mannen bakom dessa. En äldre man som verkligen lever med sina granar. Han putsar dom året om med sax och ser till att granen verkligen ska bli så jämn och fin så att den platsar i ett hem under några veckor.

Jag hör på Peter att han i år är stolt över de granar han saluför. Han kapar några centimeter på foten och några små grenar längst ner putsas till. Därmed klart att dra nätstrumpan från topp till tå, eller är det möjligen tvärt om.

När jag omfamnar granen för att bära den till bilen måste jag tillstå att årets gran var betydligt lättare att välja än tidigare års upplagor. Granarna som står på led lätt lutade mot en stenmur får nu en helt annan lyster och resning än när jag kom. Jag vill tro att Peter menar allvar med sin berättelse.

Därför ska naturligtvis även julgranen inhandlas lokalt. Mest lokalt i detta fall är Äggaboden i Gärestad by. Ägaren Peter Fransson, alltid lika glad och positiv oavsett hur mycket han behöver putsa på utvalda granen.

Tack för god service och ett glatt samtal. God Jul.