Brantafors har alltid fascinerat

Brantafors kraftstation utmed Ronnebyån med intilliggande berg och damm var ett lockande mål för mig redan i unga år. Inte minst efter att jag blivit medlem i orienteringsklubben Skogsvandrarna. Med bastu och klubbstuga intill Sänksjön hade vi ofta anledning att komma förbi anläggningen i Brantafors.

Vi hade terrängbanor som strök strax intill och även träningsrundor i orientering medförde att platsen ofta besöktes. I dag är det Karlsnäsleden mellan Ronneby, Kallinge och Karlsnäsgården som får människor att stanna till för en fika intill kraftstationen.

Men det är inte bara kraftstationen, som nästa år fyller 100 år, som har fått många av oss att titta i backspegeln och fundera över platsens industriella betydelse i svunnen tid. Bl.a vittnar en större husgrund norr om kraftstationen om detta.

När jag nu i dagarna tog del av BLT:s reportage om en ansiktslyftning av kraftstationens yttre blev jag inspirerad att leta upp ett par bilder som visar Brantafors bebyggelse innan nuvarande kraftstation kom på plats.

Den första kraftstationen vid Brantafors var betydligt anspråkslösare än nuvarande hundraåring.

Fabriksbyggnaden till höger köptes av Djupafors kartongbruk 1886. Här tillverkades torkad massa som fraktades till Djupafors i Kallinge för att där förädlas till kartong och papp. Byggnaden i Brantafors revs 1915 och Djupafors kartongbruk i Kallinge i sin tur gick i graven 2014 efter att ha verkat på platsen sedan 1868.