Blekinge lånade Skansen en hel vecka

Blekinge har genom åren genomfört flera storslagna satsningar för att marknadsföra länet. En av de mest spektakulära var när man lånade Skansen en hel vecka (25 maj – 2 juni) 1985.

Camilla Odhnoff, som elva år tidigare utnämnts till Sveriges första kvinnliga landshövding, var då ordentligt varm i kläderna och ville med hjälp av Stiftelsen Blekinge – Sveriges Trädgård visa vad det lilla länet med den stora drivkraften hade för muskler.

Camilla Odhnoff med Staffan Dahlberg som general för hela veckan lockade 135 000 människor till Skansen. Ett publikantal som skulle göra nutida Skansenledning gröna av avund. Blekinge å sin sida kom med ett tusen deltagare. Allt vad Blekinge hade att visa upp från kultur till fotbollsspelare var på plats.

På den tiden var det slogan ”Sveriges Trädgård” som gällde. Trädgården som begrepp har man numera grävt ner. Endast några envisa äldre lever fortfarande kvar med begreppet. Den riksbekanta Blekingeekan var symbol för hela den framgångsrika veckan.

Kändisarna stod som spön i backen, i varje fall invigningsdagen då ett rejält busväder med mycket regn och blåst mötte alla blekingar. Men det blev snabbt bättre och bättre. Solen hjälpte till att göra Blekingeveckan till den klart bästa landskapsveckan man haft på Skansen. Det intygade Skansenchefen, Eva Nordenson.

Till och med populära Brunnskvittret var förflyttat till huvudstaden denna vecka. Programvärdar var naturligtvis Arne ”Isen” Israelsson och Bosse Larsson. På scenen fanns bl a Blackstone Bälg Band.

Den lilla skrift som jag hämtat bilderna ifrån gavs ut av Länsstyrelsen lagom till jul samma år och med då kände Sydöstranjournalisten Jan Dahl som ansvarig för text och layout. Sydöstran tryckte och fotografer var Ingmar Johanson, Christer Johansson, Mats Kockum och Erling Klintefors.

En härlig vecka att minnas.