Beatles köpte äpplen från Blekinge

Dagens löpsedel är hämtad från tisdagen den 7 januari 1969. Ett spännande och aningen lurigt budskap som säkert lockade många att ta en extra tur till kiosken för ett s k lösnummer.

Frågan är, handlade verkligen Beatles med frukt, dessutom frukt från Blekinge? Naturligtvis var det inte så. Hur skulle de ha hunnit det mellan alla spelningar?

Men löpsedeln ljuger ändå inte. Beatles köpte nämligen äpplen från Ronneby. Glasäpplen tillverkade och formgivna av Benito Marcolin 1968. Tillsammans med brodern Josef drev han Färe-Marcolin Konstglas i Ronneby. Glashyttan fanns på den mark som nu hyser HSB:s fastigheter mellan Ronnebyån och Brunnsparken. Tillverkningen av konstglas pågick mellan åren 1961 – 1991. Marken kallas än i dag för glasbrukstomten.

Naturligtvis är jag stolt ägare till ett guldinfattat Beatles-äpple formgivet och tillverkat i Ronneby.

Glasäpplet innehöll bladguld av 24 karat och blev en stor succé för bröderna Marcolin. Tänk dig själv storheten att få sälja äpplen till the Beatles i slutet av 1960-talet, ett decennium, då Beatles totalt dominerade musikmarknaden. Förklaringen var att Beatles musik gavs ut av skivbolaget Apple Records Parlophone EMI.

Enligt uppgift hade bröderna Josef och Benito Marcolin god kontakt med den kända tv-journalisten Ingrid Schrewelius som i sin tur hade en bra inkörsport till Beatles. Hon hjälpte till att förmedla kontakten som resulterade i en affärsuppgörelse med äpplen från Ronneby. Ingrid Schrewelius var programledare för modeinriktade ”Lilla Journalen”.