Månadsarkiv: april 2020
Coronavirus stoppar inte SPF Blekinge
Tekniken finns och den ska naturligtvis utnyttjas. Så resonerar styrelsen i Blekingedistriktet för SPF Seniorerna. Redan har ett styrelsesammanträde genomförts via webben och nu ska även ett uppskjutet årsmöte för distriktet genomföras.
SPF Seniorerna i Blekinge har 16 föreningar och dessa ska nu representeras av en person vardera som ansvarar för föreningens samtliga röster. Styrelsen består av 12 personer och med valberedningen kommer detta unika webbsammanträde att ha 30 deltagare. Tekniken innebär att man både ser och hör varandra förutom möjligheten att chatta.
Distriktet backas tekniskt upp av samarbetspartnern Studieförbundet Vuxenskolan som utnyttjar ett av marknadens mest beprövade program för ändamålet.
SPF Blekinge var tidigt ute med att utbilda i datakunskap och den kunskapen kommer nu väl till pass när Coronapandemin inskränker på mötesfriheten. Även om hela vårens mötesverksamhet har ställts in finns det frågor som måste avhandlas och där kommer modern teknik in som en välkommen lösning.
SPF i Blekinge var tillsammans med Kalmar först i landet inom sin organisation att även satsa på en egen app för smarttelefoner. Den utgör ett bra komplement till distriktet och föreningarnas sedan länge väl använda hemsidor.
Det är första gången sedan starten 1984 som distriktets årsmöte har måst skjutas på framtiden. Men den 7 maj blir det således premiär för webbsändning.
Förbundets kongress 2020 kommer också att genomföras digitalt den 12.6. Blekingedistriktets ordförande, Nils Ingmar Thorell är av valberedningen nominerad till uppdraget som andre vice ordförande.
Moderaterna föreslår utökad trafikplikt
Pressmeddelande
2020-04-24
Till följd av pandemin orsakad av Covid-19 har flygförbindelserna runt om i landet kraftigt reducerats och till mellersta och södra Sverige, däribland Blekinge, helt upphört.
Landshövding, Sten Nordin, och regionrådet Lennarth Förberg(M), har därför skickat ett vädjandebrev till Infrastrukturminister, Thomas Eneroth, om att utöka uppdraget till SAS om viss flygtrafik till bl.a Ronneby och i Sveriges riksdag har nu moderaterna med bland annat riksdagsledamot, Annicka Engblom(M), tagit ett initiativ i Trafikutskottet om att utöka trafikplikten även till andra delar av landet.
Riksdagsledamot Annicka Engblom (M), Blekinge län:
- Jag har självklart stor förståelse för nödvändiga neddragningar i resandet med anledning av pandemin, men i ett län som vårt utgör flyget en absolut livsnerv för både näringsliv och myndigheter. För t.ex. Försvarsmaktens förbindelser med andra förband är stoppet förödande för verksamheten. Som det är nu sker dessa med bil, vilket oroar många förbandschefer.
- Det behöver bara handla om en förbindelse tidig morgon och kväll några dagar i veckan. En sådan förbindelse skulle dessutom kunna reduceras till att bara omfatta nyckelpersoner och viktig materiel samt kopplas ihop i en loop mellan Stockholm-Ronneby-Visby-Stockholm.
- Moderaternas initiativ är väldigt viktigt för Blekinge och vi hoppas nu på övriga partiers och regeringens stöd.
Regionråd Lennarth Förberg (M), Region Blekinge:
- Jag noterar att både Sundsvall och Östersund är med i den temporära trafikplikten, men inte Ronneby. Infrastrukturministerns argument för gränsdragningen är att trafiken till övriga destinationer kan upprätthålls på annat sätt. Men både Sundsvall och Östersund har direktförbindelser med snabbtåg till Stockholm medan vi i Blekinge måste göra 2-3 byten, bl.a. med regional tågtrafik, där vi i Region Blekinge får ta underskottet. Det är alltså inte staten som ”upprätthåller trafiken”. Ministerns argument håller inte.
- Lika viktigt är flygförbindelserna med Stockholm när pandemin klingar av. Vi arbetar redan nu med åtgärder för att näringsliv, myndigheter och övriga samhället så snabbt som möjligt ska kunna återstarta. Det skulle vara mycket olyckligt om operatörerna skulle behöva vänta på ett stabilt resandeunderlag innan de återupptar sin trafik.
Kontakt:
Annicka Engblom (M) Lennarth Förberg (M)
Riksdagsledamot Blekinge län Regionråd Blekinge län
070-267 00 01 070-833 60 33
Långt från Coronanyheterna
En lugn och fridfull plats för en eftermiddagsfika långt från Coronanyheter. Däremot lätt att uppfylla Folkhälsomyndighetens krav på social distansering. Vacker Blekingenatur i Ronneby kommun. Stiasjön.
Hittaut – den optimala motionsformen
Arrangörerna i Ronneby kommun, Ronneby OK och Svenska Orienteringsförbundet, kallade det för smygstart när man på påskafton offentliggjorde årets första hittaut-område. I dag kan man med fog påstå att det var en efterlängtad start.
Inte minst har den pågående Coronakrisen medverkat till succén. Alla behöver och vill motionera och att samtidigt träna såväl hjärna som kropp är ju det optimala sättet.
Terrängen runt Salsjön strax öster om Bräkne-Hoby som gäller just nu är ett bra område med flera sjöar, stigar, vägar, stenmurar, kluriga sänkor insprängda mellan rejäla branter. Med andra ord stimulerande och spännande kartläsning i letandet efter checkpoints.
Jag som själv orienterade med sparsamma framgångar under 1950- och 1960-talet måste säga att detta är något av det roligaste jag har upplevt med att med hjälp av karta, antingen på papper eller digitalt, leta efter utvalda terrängpunkter i närområdet.
Jag vet att många, väldigt många, delar denna min uppfattning. Jag har ofta besökt Salsjön för såväl motion som bastubad, men aldrig har jag upplevt så mycket folk i skogen som i dessa soliga dagar. Många av deltagarna är både 60 – 70- och 80-plus men de jag har mött är också unga. De yngre går parvis medan vi som ska idka social distans mestadels letar ensamma och inte minst i vår egen takt.
Det har stått bilar parkerade runt om i terrängen och från bilen gör man sedan planerade små utflykter i egen takt. Jag har upplevt familjer som tar sig fram även på två jul – mountainbike – vilket innebär att man lätt kommer ännu närmare kontrollpunkterna.
I Salsjöområdet som nu gäller i väntan på andra terrängområden finns det 20 stycken checkpoints att besöka. De utgörs av en aluminiumstolpe där man hittar kontrollens nummer och en bokstavskod. Koden ska registreras på det konto som du tidigare har skaffat dig genom att söka upp hemsidan och appen som du hittar på hittaut.nu. Du kan också lätt skriva ut en papperskarta annars räcker det med den digitala i antingen telefon eller platta.
Att delta är gratis men ändå kan du vinna priser som lottas ut bland alla deltagare.
Du vet att du inte är ensam i skogen. Du ser dem skymta på olika avstånd och har du tur som i mitt fall i lördags, springer du på en gammal kompis. Vi möttes i den nordvästra delen av terrängen, Per Engkvist på väg att lämna sänkan och jag sakta på väg till den. Per Engkvist som jag var klubbkamrat med under många, många år med start på 1950-talet. Per är fortfarande aktiv inte minst som framgångsrik klubbledare i Ronneby OK.
Hemsidan där allt startar finner du på www.hittaut.nu
Blekinge lånade Skansen en hel vecka
Blekinge har genom åren genomfört flera storslagna satsningar för att marknadsföra länet. En av de mest spektakulära var när man lånade Skansen en hel vecka (25 maj – 2 juni) 1985.
Camilla Odhnoff, som elva år tidigare utnämnts till Sveriges första kvinnliga landshövding, var då ordentligt varm i kläderna och ville med hjälp av Stiftelsen Blekinge – Sveriges Trädgård visa vad det lilla länet med den stora drivkraften hade för muskler.
Camilla Odhnoff med Staffan Dahlberg som general för hela veckan lockade 135 000 människor till Skansen. Ett publikantal som skulle göra nutida Skansenledning gröna av avund. Blekinge å sin sida kom med ett tusen deltagare. Allt vad Blekinge hade att visa upp från kultur till fotbollsspelare var på plats.
På den tiden var det slogan ”Sveriges Trädgård” som gällde. Trädgården som begrepp har man numera grävt ner. Endast några envisa äldre lever fortfarande kvar med begreppet. Den riksbekanta Blekingeekan var symbol för hela den framgångsrika veckan.
Kändisarna stod som spön i backen, i varje fall invigningsdagen då ett rejält busväder med mycket regn och blåst mötte alla blekingar. Men det blev snabbt bättre och bättre. Solen hjälpte till att göra Blekingeveckan till den klart bästa landskapsveckan man haft på Skansen. Det intygade Skansenchefen, Eva Nordenson.
Till och med populära Brunnskvittret var förflyttat till huvudstaden denna vecka. Programvärdar var naturligtvis Arne ”Isen” Israelsson och Bosse Larsson. På scenen fanns bl a Blackstone Bälg Band.
Den lilla skrift som jag hämtat bilderna ifrån gavs ut av Länsstyrelsen lagom till jul samma år och med då kände Sydöstranjournalisten Jan Dahl som ansvarig för text och layout. Sydöstran tryckte och fotografer var Ingmar Johanson, Christer Johansson, Mats Kockum och Erling Klintefors.
En härlig vecka att minnas.
Politiskt röstfiske mitt i Coronakris
Att som moderater, centerpartister, liberaler och kristdemokrater utöva ett ohämmat röstfiske med en kris som bakomliggande anledning saknar motstycke. Det är omoraliskt och blir extra pinsamt när de uppger att 13 000 kronor tagna ur partikassorna (skattemedel) ska vara till hjälp för den lokala handeln. Ursäkta uttrycket men det är ju bara ett piss i Nilen.
Än mindre försvarbart blir röstfisket när det står klart att det är partiernas egna medlemmar som ska hjälpas. De fyra partierna har köpt 130 presentkort på vardera 100 kronor och dessa ska lottas ut bland partiernas medlemmar! Märk väl, inte delas ut bland många behövande som i dag till följd av Coronapandemin blivit av med sina jobb.
Därför blir jag extra glad när jag får veta att i varje fall några politiker har tänkt till. Miljöpartiet har ingen stor partikassa men väljer ändå att skänka 1 500 kronor till Kvinnojouren. Ingen stor summa men pengarna betyder mycket i den nu uppkomna situationen.
Sune Håkansson i Ronnebypartiet säger till Sydöstran att allianskvartetten är sent ute och att det inte ger tillräckligt mycket stöd till lokala handlare. Ronnebypartiet har i likhet med många gånger tidigare år delat ut en stor summa till lokala ungdomsorganisationer. I år 55 000 kronor. En till synes bra investering.
Socialdemokraterna tänker tyvärr hoppa på alliansens tilltag med röstfiske. Eftersom de och övriga partier i oppositionen inte hade tillfrågats om presentkortsidén hade jag gärna velat se att de kunnat tänka mer konstruktivt.
På tal om uteblivet samarbete mellan allians och opposition vill jag påminna mig att flera partier påstått att man i Ronneby hade slutit politisk fred med tanke på rådande situation. Tänk om partierna hade tänkt ett varv till – och gemensamt – vad hade då kunnat komma ut av ett sådant arbete? Pengarna hade då rent av kunnat hjälpa behövande i Ronneby som nu i stället i många fall tvingas söka ekonomiskt bistånd. Det finns många fler exempel. Hjälpbehovet är stort i dag.
En detalj till, när jag ändå är i gång. Naturligtvis ställde m, c och l villigt upp för fotografering med ett antal presentkort i händerna. Men hur var det med anbefallt avstånd på två meter? Det var tätt mellan gubbarna. Men det är ju klart; skulle tvåmetersregeln ha tillämpats, ja, då hade fotografen fått stå så långt tillbaka att röstfiskarna inte hade kunnat kännas igen.
Vilket parti sparar bäst i valet 2022?
”I år har staten lovat att kompensera kommunerna för de kostnader och de minskade skatteintäkter som Corona ger. Någonstans, någon gång, måste likväl allt betalas. Redan för 2021 och 2022 måste politikerna tala om: Hur gör vi nu? För Ronneby torde det röra sig om minst 50 miljoner kronor per år, som behöver sparas, även om det går att låna en del under något år.”
Den beska sanningen levererar Sune Håkansson som gästskribent i dagens blogg. Han blickar framåt mitt i Corononakrisen och pekar på de svåra ekonomiska effekter som kommer 2021 och 2022, kanske ända fram till 2023.
Det kan med andra ord bli en annorlunda valrörelse där det gäller att spara mest och klokast.
Sune Håkansson skriver:
”CORONA ÖKAR OSÄKERHETEN
Mätt i antalet direkt drabbade har Coronapandemin varit skonsam mot Ronneby kommun, åtminstone än så länge. På andra sätt har naturligtvis kommuninvånarna påverkats. Exempelvis har de gamle på himmet inte fått några besök.
På den politiska fronten synes det råda fred. Delvis kan det bero på att en del frågor skjuts på framtiden. Det behövs, exempelvis, nya taxor inom VoA-området. En viss fördröjning gör inte så mycket.
När detta skrivs vet vi inte heller när det blir ”normalt” igen. Kan Brunnsbadet öppnas? Blir det någon Tosia?
Det vi vet är att sjukskrivningarna har varit några procentenheter högre än normalt. Effekterna blir att de friska får fler övertidstimmar. Det blir fler vikarier. En del arbetsuppgifter blir inte utförda.
När vi återgår till det ”normala” torde en del av övertiden tas ut i ledighet. Följden blir då att fler vikarier behövs. Ibland är de svåra att få tag i. Inom exempelvis äldreomsorgen brukar det redan under normalår vara svårt att fylla semestervikariat, etc. Lösningen torde bli att ta in mer folk utan formell utbildning. Städning, bäddning, etc. bör kunna klaras ändå. Fördelen med utbildad personal är att dessa märker ”när något är fel”. Effekten nu blir att de äldre får möta fler personer. Målet är vanligen att minimera antalet.
Ronneby tillhör de kommuner, som har korta köer till Vård- och omsorgsboendena. I mitten av mars var det endast en handfull, som väntade på erbjudande om lägenhet.
Just nu råder fullständig osäkerhet nära nog överallt. Det fanns en prognos från 2016. Ronnebyhus räknade med att nu ha byggt om Lindebo, Ålycke och Ågårdsbo. Nu vet man inte hur man skall göra. Varken Äldrenämnd eller Äldreförvaltning ger besked. Kanske sägs blockhyresavtalen upp.
En förklaring är att Attendo snart öppnar sitt boende på Kilen. Vad gör våra äldre, de som är på väg att flytta in på himmet? Väljer de Attendo eller kommunens boenden? Ingen vet.
Attendo behöver personal. Den måste värvas från kommunen, till stora delar. Kommunen kan behöva minska antalet platser för att man inte har personal. Å den andra sidan: Om 50 äldre väljer Attendo behövs 50 platser färre på kommunens boenden.
På kort sikt, i år, synes staten ha lovat att kompensera kommunerna för de kostnader, och de minskade skatteintäkter, som Corona ger. Någonstans, någon gång, måste likväl allt betalas. Redan för 2021 och 2022 måste politikerna tala om: Hur gör vi nu? För Ronneby torde det röra sig om minst 50 miljoner kronor per år, som behöver sparas, även om det går att låna en del, under något år. Förvisso kommer det att kännas.
Corona visar att oväntade saker kan hända. Det kan hända igen. Reserver behövs inför en osäker framtid. Tänkta satsningar torde senareläggas.
Politikerna skall presentera sparpaket, samtidigt som valet 2022 finns i sikte.”
Sune Håkansson
Kolshult lockar trots servicebrist
Filmaren Mats Harrysson fortsätter att skildra landsbygden i Ronneby kommun. Denna gång är det en liten by i mellersta Blekinges skogsbygd som skildras, nämligen Kolshult. Den lite spekulativa titeln på filmen – ”Har Nils Dacke varit i Kolshult?” är den röda tråden i filmen men jag ska inte avslöja vad svaret blir.
Däremot ges det många intressanta svar från en rad intervjuade profiler från Kolshult och angränsande byar. Servicen har blivit allt sämre till de som har valt att leva och bo i dessa trakter men ändå lockar det även relativt yngre människor att slå sig ner här.
Det är lugnet och lagom avstånd till grannar, en eller flera kilometer, som utgör lockelsen.
-Men visst hade det varit bättre om vi hade kunnat få dagens tidning samma dag som den ges ut, säger Karl-Håkan Olsson i Munkamåla.
-Lördagstidningen får vi först på tisdagen och inte heller får vi post varje dag, är hans kritiska hållning.
Författaren Kim Kimselius berättar om stora snömängder vissa vintrar men anser ändå att hon bor i himmelriket med lugnet och grannar som inte stör i onödan. Hon har nu varit bosatt i Kolshult i 24 år och har inga planer på att flytta.
Kolshult, som ligger strax söder om Eringsboda, var på 1800-talet en blomstrande bygd med 321 bofasta. Det fanns affär, smed och vagnmakare. Gårdarna var många men i dag finns det endast 35 bofasta i den lilla byn.
Affärshuset finns kvar, även dess inventarier som utgör ett slags museum från en svunnen tid. I huset bor numera 93-årige Georg Svensson som i filmen visar prov på god berättarkonst. Han är en återvändare av rang efter att ha varit verksam i Norrland under hela sitt verksamma liv. Han utbildade sig till ingenjör och var som vägmästare sysselsatt med att bygga skogsvägar i betydligt större glesbygd än vad han upplever i Blekinge och Kolshult.
I gamla filmklipp kan man också lyssna till förra landshövdingen Ulf Lönnqvist som på sin aktiva tid hade ett slags egen Eriksgata i trakterna runt Eringsboda där han växte upp.
Gör man en film som skildrar den här trakten är det svårt att inte uppmärksamma nu nedlagda och igenväxta Blomstergården som på sin tid lockade besökare från hela Norden. Nostalgin flödar när man åter kan beskåda dåtida verksamhet och försök till att återuppliva den en gång så lockande turistmagneten för Ronneby kommun.
Ett bra och levande exempel på att Kolshult även i dag kan utgöra stor dragningskraft på människor utgör Heike Lewik. Hon driver i dag framgångsrikt företaget ”Kolshults Ponnybus”. En verksamhet som är inriktad på att hålla barn och ungdomar sysselsatta året runt.
Ja, filmen visar helt enkelt hur olika generationer lever sina liv i denna bygd. Fastigheter som skulle ha förfallit och fallit i glömska räddas nu av medelålders som älskar lugnet och som inte räds utmaningar med dålig service. Kort sagt, en film med samtal som ger en del att tänka på inför framtiden.
Hur är det nu det sägs från myndighetshåll? Visst är det – ”Hela Sverige ska leva.”
I Coronatider ska vi hjälpa varandra, därför bjussar jag på uppgiften att filmen finns att köpa på Ellens Café och Bokhandel på Karlskronagatan 28, Ronneby.
Foto: Mats Harrysson
Hjälp KRIF-hockey och miljön
I dag, när Coronaviruset sätter hela vårt samhälle på enormt stora utmaningar, vill jag stötta KRIF-hockey genom att förmedla ett upprop som kan hjälpa såväl hockeyföreningen som miljön.
Det är Miljöteknik som har slagit larm till KRIF-hockey och bett om hjälp att sanera ett naturområde. Dom bilder jag har sett från markområdet visar ett miljöbrott av stort format. Vem som ligger bakom nedskräpningen är inte klarlagt men nu ska platsen städas upp och det med hjälp av frivilliga krafter inom KRIF.
Naturligtvis lider hockeyklubben också av betydande ekonomiskt bortfall under rådande förhållanden med Corona. Ingen vet när vi kan återgå till den trygga vardagen och nu måste alla vägar testas för att i någon mån råda bot på inte minst svidande ekonomi.
KRIF har sedan länge ett pågående projekt som heter ”Pantamera” som går ut på att människor skänker burkar av olika slag. Dessa insamlade burkar kan föreningen sedan omvandla till viktig ekonomisk hjälp.
Detta är bakgrunden till att jag i dag låter KRIF och dess ordförande Conny Berg komma till tals i denna blogg. Här följer uppropet:
VILL DU HJÄLPA OSS!
Som många av er läst på sociala medier har ett antal KRIFare hjälpt Miljöteknik med att plocka skräp i skogen någonstans i Ronneby. Vi gör detta dels för miljön och dels för vår ekonomi i KRIF.
Vi har en del kvar att plocka och det hade varit kanon om vi blir fler som kunde hjälpa till.
Nästa gång vi ska plocka är tisdagen den 7 april kl. 9 då samlas vi på soptippen i Angelskog.
Vi kör fram till ca kl. 13 denna dag. Det man ska tänka på är oömma kläder, bra skor, handskar och eventuellt lite fika till sig själv.
Har du lust och tid att hjälpa till några timmar på tisdag förmiddag så kontakta conny.berg55@gmail.com.
Tack på förhand!
OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT VI HÅLLER PÅ FOLKHÄLSOMYNDIGHETENS REKOMMENDATIONER. STANNA HEMMA OM DU HAR SYMTOM SOM SNUVA, HOSTA ELLER FEBER.