Torkö – naturskönt stenbrott och haveri

Nu i dessa dagar är det extra viktigt att lufta lungor och röra på benen. Synintrycken inte att förglömma. Är man som jag 70-plussare gäller det att inte bli allt för isolerad när man villigt efterlever vad våra experter vill att vi ska göra för att minska spridning av coronavirus.

Lördagens vårvärme med nästan omärkbarbar vind var som gjort för en utflykt till Torkö i Ronneby vackra skärgård. Vi var många som hade kläckt samma idé men vi tog alla ut tillräckliga avstånd när vi möttes på bitvis smala och kurviga stigar.

Det är på Torkö man får njuta av såväl natur som vacker havshorisont. Typiskt för Blekinge är att skogen sträcker sig ända fram till strandkanten.

burst

Varje gång som jag återvänder till denna pärla är det en gammal löpsedel från Blekinge Läns Tidning som med automatik dyker upp på min näthinna. Löpsedeln är från den 7 maj 1971 och berättar om ett flyghaveri som hade kunnat ödelägga stora delar av Torkö. Min blick söker sig alltid till terrängavsnittet där en förarlös A 32 Lansen plöjde fram och gjorde en gata i snårskogen innan det slutligen hamnade i havet.

Besättningen, Christer Kindblad och Leif Possung, hade tvingats lämna sin A 32:a på grund av motorbortfall. På Torkö fanns vid den tidpunkten ett stenbrott och dit hade samma dag förts en last med dynamit. Inte mindre än 50 ton dynamit fanns samlad på en plats och hade det förarlösa flygplanet träffat den hade större delen av Torkö varit borta för all framtid.

Händelsen har etsat sig fast. Förarlöst flygplan som lika gärna hade kunnat glidflyga ända bort till Karlskrona. Det var vad besättningen först befarade medan de sakta föll mot Östersjöns yta med sina fallskärmar.

Det gamla stenbrottet på ön är dramatiskt i sig. Det är vattenfyllt i dag vilket har skapat en annorlunda badplats för våghalsade yngre och äldre. Även sjöfåglarna har här funnit en fristad. Omgivningen kryddas sommartid med såväl betande får som kor.

Parkeringsplatsen intill brofästet har genom åren varit flitigt diskuterad. Frågan löstes på ett bra sätt under fjolåret och med en uppgörelse mellan Ronneby kommun och markägaren finns det nu sedan fjolåret 30 parkeringsplatser.

Förutom badet i stenbrottet finns det en fin havsvik som är badvänlig och även utrustad med sandstrand. Har du ännu inte upplevt Torkö så har du en del att utforska. Lycka till!

Även detta en bit av vackra Torkö