Världens mest gåtfulla fisk

Det är något magiskt med ålen (Anguilla anguilla) och dess nästan obegripliga liv.

Lika magiskt tycks livet bli för den person som har valt att försöka skingra ålens mystiska födsel, liv och död.

Patrik Svensson bär på ett barndomsminne som han delade med sin far. Ålen hade huvudrollen i den upplevelsen och detta har nu efter många år satts på pränt i form av naturvetenskapliga boken ”Ålevangeliet”.

Detta är Patriks debut som författare. Döm om hans förvåning när han på direkten fick manuset antaget av ett bokförlag. Inte nog med det, redan innan boken hade tryckts var den såld till 33 länder! Väl utgiven gav den honom dessutom det prestigeladdade Augustpriset 2019.

Nu reser han land och rike runt för att berätta om de märkliga och gåtfulla ålarna och hur de förde honom och hans far samman. Till vardags är Patrik Svensson kulturskribent på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

 Samtalsledare var Gabriella Håkansson, författare och litteraturkritiker. Foto: Bengt Mauritzson.

Vi var många (fullsatt i Lokstallarna, Karlshamn) när han i måndags kväll lättade en aning på ålens mångåriga mystik. Många vetenskapsmän har genom tiderna försökt nå full insikt i ålens liv. I dag tycks vetenskapen vara överens om att ålen föds i den nordvästra del av Atlanten som kallas Sargassohavet, men ingen har sett hur det sker. Bara att det är där det måste ske på grund av gynnsamma förhållanden.

Ålens långa och föränderliga liv är som hämtat ur en saga. Efter kanske trettio år i stilla vattendrag i Europa, bestämmer den sig för att återvända till Sargassohavet och ger sig iväg ut i havet. Det kan ta ett år eller två – eller mer? Under tiden slutar ålen äta eftersom matsmältningsorganen upplöses och ersätts av fortplantningsorgan. Den överlever genom att ta av sina fettreserver. Väl framme i urhemmet Sargassohavet, fortplantar ålen sig, för att sedan dö.

Patrik Svensson berättar inte bara om myter och forskning kring ålarna utan också om sin relation till sin far. En närhet som växte med somrarnas ålfiske på landet.

Jag har för egen del ett minne från ungdomen som är förknippat med ål. Jag var sex år och hade fått följa med för att meta fisk. Plötsligt var flötet borta. Jag hade inte sett det sjunka. Jag började dra och lyfta metspöt. Jag drog och drog och till slut fick jag se något långt och ringlande. Jag slängde alltsammans och sprang in i skogen ropande – ”en orm! En orm! Vad visste jag om ål som sexåring?

Ålahomma på tork. Foto: Bengt Mauritzson

I Sverige är ålen rödlistad. Den har snabbt minskat i antal som saknar motstycke och då menar forskarna på väldigt lång tid. Ingen vet i dag, trots högt utvecklad vetenskap, vad detta beror på. I Sverige vill man därför totalförbjuda allt ålfiske på vuxen ål, men samtidigt tillåter man att Frankrike, Spanien och Portugal fortfarande tillåts att tömma havet på glasålen (ett förstadium till den fullvuxna blankålen), som är en betydande delikatess i dessa länder.  Visst är människan underlig.

 I dag vet vi lite mer, men inte allt om ålens födsel, liv och död. Du får god hjälp att bättre förstå om du läser ”Ålevangeliet”. På köpet får du målande och välskrivna skildringar kring en pojkes starka gemenskap med sin far där ålen har huvudrollen som med magisk kraft håller dig kvar i boken tills författaren sätter punkt. Det skulle inte förvåna om du kommer att läsa den igen – och igen!