Tack BLT som har tänkt om

När en person med makt kan tänka om och ändra sitt beslut vill jag beteckna det som starkt och ödmjukt. Jag anser att en chefredaktör för lokaltidningen Blekinge Läns Tidning har makt, men måste naturligtvis också ikläda sig ett stort ansvar. Ett ansvar gentemot trogna läsare men givetvis också ett ansvar inför ägaren av tidningen, i detta fall GOTA Media.

Det är chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk jag åsyftar och som jag nu direkt riktar mig till när jag påstår att i dag kan jag tala för många glada människor inte minst inom länets föreningsliv. Blekinge har alltid haft ett rikt föreningsliv och så också i dag. Inte minst är det många inom pensionärsorganisationerna som är speciellt tacksamma för att BLT:s chefredaktör nu har backat från sitt tidigare beslut att slopa ”Föreningsnytt”.

Vi i SPF Seniorerna har påtalat vad ett sådant beslut skulle innebära för en stor grupp människor, nämligen alla dom som inte har tillgång till datorer och därför står utanför föreningarnas egna hemsidor.

Jag vill därför i dag förmedla många tacksamma hälsningar från föreningsmänniskor som också är mångåriga och trogna läsare av BLT.

Det är glädjen över att Mimmi Karlsson-Bernfalk i sin utgivarkrönika uttrycker sig på följande sätt:

”Så har vi det här med Föreningsnytt. Sedan vi på flera sätt kommunicerat att vi slutat publicera Föreningsnytt, med motiveringen att de flesta föreningar i dag har egna hemsidor där de kan kommunicera direkt med medlemmarna, har telefonerna gått varma och mejlen strömmat in. Exempelvis har länets pensionärsföreningar protesterat, med hänvisning till att föreningsnotiserna i BLT har stor betydelse för deras medlemmar och att många äldre inte tar del av föreningsinformation digitalt. Jag har stor respekt för det. Och jag har stor respekt för att en lokaltidnings samhällsnytta har många dimensioner. Demokratin bygger på medborgarnas engagemang och samhällsintresse och har sin stomme i föreningslivet.

Därför har jag tagit beslutet att återinföra Föreningsnytt i BLT, när utrymme finns.
Vi samordnar våra föreningsnotiser med vår systertidning Sydöstran. Det här är material vi inte konkurrerar om.
Den som vill skicka in material till Föreningsnytt gör det via länken på blt.se och hamnar då vid Sydöstrans formulär.
Den som skickar in föreningsnotiser får alltså vara beredd på att materialet publiceras i bägge tidningarna.
Jag är glad över att vi har kommit fram till den här lösningen och är säker på att många andra också är det.”

När Mimmi Karlsson-Bernfalk skriver att text till ”Föreningsnytt” kommer att publiceras när utrymme finns, är det då en återgång till hur det fungerade före stoppet. Allt är därmed frid och fröjd bland många föreningsmänniskor. Tack BLT.