Tommy Nilsson i modernt format

Jag har genom åren sett det mesta av Tommy ”Sverigevandrarens” publicerade bilder. Jag har på mindre bekväma stolar och många gånger i trånga utrymmen lyssnat till hans kunniga berättelser om människorna som på olika sätt har format Ronneby.

Så har hans teknik varit genom åren. Det har också fungerat men nu har han slagit på stort.

Jag har fascinerats av hans minneskonst med årtal, människors arbeten och inte minst släktskap och när många av dem lämnat jordelivet.

Däremot har jag aldrig tidigare sett hans bilder i det storformat som vi i en fullsatt biosalong bjöds på i måndags kväll med bekväma stolar på anrika Centrumbiografen.

Tommy tog emot och hälsade kvällens publik välkommen redan ute på gatan

” Många av de människor jag har haft med i mina böcker har sorgligt nog nästan glömts bort i sin egen hembygd trots att de var verksamma där för inte alls länge sedan. Det är detta som har varit min stora drivfjäder med att lägga ner så mycket tid, kraft och pengar på att dokumentera med hjälp av mina böcker, föreläsningar och fotoutställningar”, har Tommy berättat genom åren.

Nu har han själv hunnit passera 65 men för Tommy är detta bara siffror. Han är mer aktiv än någonsin trots sina ”hot” om nedvarvning. När nu tekniken finns för att göra hans bilder betydligt större rättvisa kan han säkert räkna med en ny visningssuccé.

På måndagskvällen var det 1989 som stod i centrum för hans bildvisning. Och naturligtvis har mycket hänt med såväl människor som handel i Ronneby på 30 år.

Med ett 80-tal visade bilder bjöds vi på en hel kaskad med kändisar som naturligtvis vi, som har uppnått mogen ålder, genast hade skiftande minnen av.

Kajsa-Lisa på torget med sin glasskiosk var naturligtvis ett måste. Hon måste ha varit alla ungdomars hjälte nummer ett med sin gratisutdelning av glass när säsongen var slut. Naturligtvis hade Kajsa-Lisa ett efternamn, nämligen Gadd. Hon levde mellan 1916 – 1995.

Vi bjöds på 1989 års upplaga av fullmäktiges ledamöter. Några av dem då unga och oförstörda är fortfarande aktiva som förtroendevalda.

Min egen frisör under många år ”Kalle på taket”, Karl-Gunnar Karlsson och hans fru Ingrid, var ett kärt återseende. Kalle fick sin utbildning av frisörmästare Bengt Thorsell och startade sin egen salong 1968 på Västra Torggatan 7 A.

Vi fick veta att Kalle hade många kändisar och den mest kände var antagligen simmaren Gunnar Larsson som fanns på träningsläger i Ronneby i början på 1970-talet.

Bilden tog jag direkt från stora bildduken på Centrumbiografen. Hoppas du förlåter mig ”lånet” Tommy.

Föreställningen på måndagskvällen var reklamfri men ett slags hedersplats hade ändå Sixten Forsberg. Iklädd vit skjorta och slips vid sin kiosk på Vierydsvägen, fick han representera alla därefter presenterade affärsinnehavare. Bilden var också utanför visningsprogrammet från 1989. Bilden på Sixten var från september 1959. Han startade kioskrörelsen 1958 men hann bara vara dess ägare under två år. Han dog hastigt våren 1960.

Tack för ännu en bejublad bildvisning Tommy och lycka till med de fortsatta visningarna.