Delstängning av Ålycke skapar rekordkö

I dag ska ni få ta del av en lägesrapport som gäller äldreomsorgen i Ronneby. Av den framgår att siffrorna inte går äldrenämndens väg just nu. Sparandet i budgetarbetet är en del men delstängningen av Ålycke i Johannishus skapar nu rekordlång kö till vård- och omsorgsboendena som i sin tur kan innebära höga ”böter” till staten om det tar längre tid än tre månader att erbjuda sökt boende.

Ett växande problem är också brist på personal inom regionen vilket innebär att patienter, oftast äldre, sänds hem snabbt vilket vältrar över kostnaderna på kommunerna i den fortsatta vården.

Rapporten är sammanställd av Sune Håkansson tidigare ordförande i Ronnebys äldrenämnd.

”Ronnebys äldreomsorg 2020”

Nu blir budgetarbetet allt intensivare. Alla måste spara. Även äldrenämnden. Går det?

Jovisst går det. Men då får vi räkna med en sämre kvalité. Då kommer den intressanta frågan: Kommer fullmäktiges majoritet att acceptera detta?

Siffrorna går inte äldrenämndens väg just nu. Exempelvis är det många år sedan kön till vård- och omsorgsboendena var så lång som nu. 32 personer i kön säger den senaste rapporten. Det motsvarar mer än tre månaders väntan. Följden kan bli ”böter” till staten.

Samtidigt kommer fler rapporter än vanligt om att den verkliga kön är längre än så. Förvisso rapporteras ytterst få avslag till äldrenämnden. Men, sägs det på bygden; Biståndshandläggarna talar om att det inte är lönt att söka. Det blir nej ändå. Att överklaga skulle heller inte hjälpa. Ronnebys regler är inte hårdare än vad lagen säger, är den allmänna uppfattningen.

Vård på himmet är dyr. Därför diskuterar politikerna sig emellan: Kan vi skärpa reglerna?

Vården kan också göras billigare genom att sänka personaltätheten. Det är en framkomlig väg, om man accepterar lägre kvalité. Personaltätheten har höjts, bl.a. med hjälp av statliga, riktade bidrag. Nu vill regeringen inte vara med längre.

En förklaring till den långa kön är att antalet platser har minskat relativt drastiskt, med ca 20. De flesta har kommit genom delstängning av Ålycke. Kan vi inte ha fler platser öppna där? Det går inte, blir svaret. Brandskyddet är för dåligt. Det är åtta år sedan Ronnebyhus skulle åtgärda detta!

Antalet äldre-äldre, över 85 år, har inte ökat. Möjligen är det viljan att flytta till himmet, som har ökat. Ty trots allt är det några tiotal personer, minst, som uppfyller kraven på dålighet.

Allt går i vågor. Det fanns en tid, då många såg ett mål i att inte flytta till himmet. Nu är det inte så. Det kan bero på att fler lever utan barn inom pendlingsavstånd. Man bor i villa, just nu går det lätt att sälja.

Kommunstyrelsen får ta på sig ett stort ansvar. Det är de som har ansvar för att det skapas trygghetsboenden. Denna boendeform är billig och bra, därtill kan flytten till himmet senareläggas.

Från och med hösten 2020 torde köerna vara borta, åtminstone för denna gång. Attendo öppnar då 54 lägenheter på Kilen. Kanske blir det en del tomma lägenheter. Min tro är att dessa hamnar hos kommunen. Därav följer en rejäl kostnadshöjning för kommunen.

Finns det inte plats på himmet, får man bo hemma. Därför stiger kostnaderna för hemtjänst. Även där vill många ha mer hemtjänst, men får nej. Politikerna diskuterar hårdare krav.

Regionen, det gamla landstinget, sparar utan att göra någon affär av det. De har, långt oftare än vad vi kan läsa i media, ”stabsläge”. Innebörden är att man inte klarar av sina uppgifter på ett normalt sätt. Brist på personal medför att man har en del vårdplatser stängda. Därav följer att man sänder hem patienterna, oftast äldre. Kostnaderna vältras över på kommunen.

Mest förvånar mig likväl pensionärsorganisationernas tystnad.”

Sune Håkansson, f.d. ordförande i äldrenämnden