Ronnebys kommunledning saknar moral

När kommunledningen deltar i en kostnadskrävande konferens, trots infört anställnings- och köpstopp, handlar det om brist på moral och utebliven respekt gentemot Ronneby kommuns alla anställda.

Kostnaden för konferensen var ca 300 000 kronor vilket utgör en procent av beräknat underskott på 30 miljoner kronor. Kostnaden som sådan är således överkomlig men ger fel signal till alla anställda som måste spara och gneta i den dagliga verksamheten. Ledningen struntar i sitt eget sparbeslut som tydligen bara gäller alla andra.

Än mer omoraliskt ter sig konferensens genomförande när såväl kommundirektör som kommunalråd uppger att konferensen inte gick att avboka. Konferensen genomfördes under två dagar, den 11-12.9 och kunde ha avbokats ända fram till den 14 augusti, fyra veckor före konferensstart! Hade man avbokat inom denna tidsrymd hade konferensavgiften betalats tillbaka fullt ut. (Se bild från konferensinbjudan nedan).

Anställnings- och köpstopp infördes den 4 juni och bara några veckor innan tog kommunledningen beslut att låta 22 chefer deltar i konferensen ”Framtidens attraktiva näringslivskommun”. När kommunalrådet Roger Fredriksson, m, nu säger i en intervju ”att jag självklart inte hade bokat in vårt deltagande efter beslutet om anställningsstopp”, måste uttalandets sanningshalt starkt ifrågasättas.

”Vi försökte avboka konferensen men det gick inte”, har han dessutom sagt i en intervju.

Detta hans påstående kunde lätt motbevisas genom en enkel kontroll av inbjudan. Lägg därtill att han om någon måste ha känt till vad man tänkte ta för beslut den 4 juni om anställningsstopp.

Nåja, kostnaden hade med lätthet och bättre moral gentemot anställda kunnat undvikas. Det måste också påpekas att näringslivsfrågor, hur angelägna de än kan tyckas vara, är ingen lagstadgad verksamhet för en kommun. Detta sagt med tanke på att Ronneby kommunledning hittills riktat in sina besparingsförslag på just icke lagstadgad verksamhet som kulturskola med mera.

Dessutom måste det ifrågasättas om det verkligen var nödvändigt att skicka 22 chefer för att som man säger, ”ta Ronneby kommuns näringslivsarbete till nästa nivå”.

Jag vill betona att jag anser Ronneby kommuns arbete med näringslivsfrågor vara viktigt och riktigt men ännu en gång har man visat prov på likgiltighet inför såväl skattebetalare som anställda. För inte så länge sedan gav politikerna sig själva stora ekonomiska lyft. Inte ens oppositionen orkade då stå emot det lockande lyftet trots vetskap om kommande miljonunderskott som nästa år kan växa till 90 miljoner kronor.