Bilverkstaden i Johannishus, inrymd i före detta Gulfmacken, har bytt ägare. Den som tar över är Andreas Mårtensson som efter 13 års delägarskap i Ronneby Bilservice tar klivet öster ut inom kommunen under företagsnamnet, Johannishus Bilteknik AB. Start blir det i början av augusti.
Andreas Mårtensson har aldrig gått arbetslös. Han slutade skolan en fredag och måndagen därefter var han en i gänget på Ronneby Bilservice, som har funnits på samma plats i 45 år, mittemot Maxi i Ronneby. Under många år ägdes verkstaden av Ahlberg Bil som avyttrade den 2009. De anställda, många av dem veteraner inom företaget, tog över och ingick delägarskap.
Nu går Andreas Mårtensson vidare och blir egenföretagare i Johannishus. Detta efter att Bilservice har lagts ner.
Han är specialist på Volvo och Renault men klarar med sin
rutin det mesta i bilväg. Han tar en del överbliven utrustning med sig från
verkstaden i Ronneby och samma blir förhållandet för många invanda kunder som
med lätthet kommer att följa efter.
Årets historiska stadsvandring i Ronneby med dramatiserade inslag utspelar sig på 1800-talet. Det är då – 1882 – som Ronneby återfår sina stadsrättigheter.
Vi är en grupp på uppskattningsvis 80 intresserade som i god
tid har intagit det stenlagda torget som har förändrats så många gånger genom
historien. Det är turister men det är också påfallande många Ronnebybor som
vill veta hur staden vid Ronnebyån fungerade under 1800-talet.
Ån utgjorde vid den tiden en viktig gräns. Norr om vattnet var det stad och söder om var det landet, Ronneby landskommun.
Det är Ronneby Folkteater med skådespelare och guiden, Anders Johnsson som under en och en halv timme ger vandringen ett rikhaltigt innehåll. Urban Jönsson har skrivit manus och med tidsenlig klädsel blir historien levande. Även för infödda Ronnebybor var det i flera stycken en ahaupplevelse som naturligtvis resulterade i många kommentarer och höjda ögonbryn.
Anders Johnsson kan verkligen sin stad utan och innan. Namn,
årtal och företeelser, inte utan poänger, utgör helheten personifierad. Lägg
därtill att han med precision lotsar gruppen över järnvägsspår utan att krocka
med tågen. Han kan även tidtabellen.
Det handlar om häradshövdingarna Gadd och Lindblom och det handlar naturligtvis om Kockumverken där inte ens fabrikstutan saknas. Nedre Brunnsvägen har en rik historia i sig och naturligtvis skänker jag dåtidens ångbåtar som inte minst var begärliga mål för oss yngre på 1940- och 1950-talet. Nu ser vi bara kajkanten som vittnar om en flitig båttrafik i ån.
”När Ronneby blev stad igen” är rubriken för årets stadsvandring som genomförs varje onsdag under juli och en bit in i augusti. Arrangemanget är ett samarbete mellan Ronneby Folkteater och Ronneby kommun.
Efter att vandringen avslutats hördes flera kommentarer i
stil med – ”Ronneby är en vacker stad och med en rik historia”.