Vernissage – en svettig upplevelse

Det är lördag middag. Solen är blek men med hjälp av hög luftfuktighet känns det varmt. SMHI har en svettig inledning på sommaren med upprepade fel i sina prognoser. Denna dag är en varning utfärdad för Blekinge – risk för stora regnmängder och kraftig åska.

I Ronneby hamn laddar man för den årliga sillarodden. Jag litar på SMHI och väljer Kulturcentrum och tre lockande vernissager.

Varför detta val?

Sillen som ska fraktas i ekor uppför Ronnebyån har alltid sett ut som sill ska medan konst är konst som alltid är sig olik och därmed spännande.

Utställningsytorna på Kulturcentrum är bland de största i södra Sverige. Sommartid har de också ett annat rekord – klart varmast i den här delen av landet. Ett mångårigt behov av åtgärder för att dämpa och göra besöken mer behagliga ser nu äntligen ut att få en lösning. I höst ska ventilationen åtgärdas. Pengar från bl a regionen ska då också räcka till en förändring av entrén.

Tre vernissager i rad är mycket även för inbitna och lojala konstvänner. Det blev svettigt men Ronneby har gott vatten vilket även intygades av besökare från den norra delen av kommunen.

Jesper Rehn, liberal och ny ordförande i nya kulturutskottet, var en positiv fläkt som invigningstalare i norra hallen där Daniel Jensen visar målningar, teckningar och skulpturer. Kan man blanda humor med allvar? Visst kan man. Daniel Jensen gör det på sitt speciella sätt. Det är endast din fantasi som sätter gränser.

I södra hallen finns det plats för 29 konsthantverkare från Skåne. ”Utvalt” är samlingsnamnet på en jurybedömd vandringsutställning med konsthantverk, form och slöjd som parkerar i Ronneby konsthall till den 1 september.

En tankeväckande skulptur av Daniel Jensen.

I Galleriet bearbetas hemmablindhet. Vi får hjälp med att upptäcka det vi har omkring oss men som vi istället upptäcker på andra platser. Det är konstnärerna Gertrud Alfredsson och Anna Berg som har lockat blekingar runt om i länet att tillsammans upptäcka ”Sveriges trädgård”. Resultatet kan beskådas på utställningen ”Föreställningen om Sveriges trädgård” som är en del i ett flerårigt projekt.