Många sörjer i dag NOTRE-DAME

Branden i går kväll i Notre-Dame (Vår frus katedral i Paris) blev snabbt en världsnyhet som spreds runt världen lika snabbt som elden i den drygt 800-åriga katedralen.

Vi är många, oräkneliga, som genom åren vandrat utmed floden Seine och passerat någon av broarna fram till en av världens mest besökta turistmål.

Det är inte enbart byggnaden i sig som är historisk med sina otaliga skatter utan den har också varit platsen för otaliga historiska händelser. I Katedralen lät t ex Napoleon Bonaparte utnämna sig till kejsare den 2 december 1804.

År 2013 firades katedralens 850-årsjubileum och i dag efter branden uppger flera nyhetsmedier att den var i mycket stort behov av en upprustning, en restaurering som också blev dess fall.

Det var mäktigt, ja, nästan andlöst att träda in och låta blicken söka sig högt upp till valvet som är 34 meter högt.

De färgade glasfönstren från 1850-talet pryder sakristian. Varje fönster har en liten inskription på latin, som tillsammans med glasmönstren berättar legenden om Sainte Geneviève, Paris skyddshelgon. De mest storslagna fönstren är dock det tvillingpar av rosettfönster på norra och södra sidan. De är över 13 meter i diameter. 

Det tog nästan 200 år att bygga katedralen. Byggstart 1163 och invigning först 1345.

Redan i dag står det klart att Notre-Dame ska byggas upp igen. Naturligtvis oklart hur lång byggtiden blir nu men pengar finns redan från såväl rika miljardärer som från franska staten. Var säker på att katedralen efter en återuppbyggnad kommer att bli ett lika säkert turistmål som tidigare.

Bilderna tog jag vid ett besök i Paris 2011.