Äldrenämnd kritisk till Ålyckebeslut

Äldrenämnden i Ronneby har tydligen för avsikt att införa diskussionsprotokoll i samband med sina sammanträden. Bra om avsikten är sådan eller ska protokollet från sammanträdet den 30 januari i år ses som en engångsföreteelse?

Jag ser det som positivt att vi skattebetalare kan få en mer detaljerad insyn av vad som diskuteras i nämnder och hur enskilda ledamöter agerar.

Från mötet den 30 januari får vi bl a veta följande:

”Nämndsledamot Agnetha Wildros (S) lyfter en diskussion om ombyggnation av Ålycke och ifrågasätter kunskapen om äldrefrågor hos kommunstyrelsens arbetsutskott när man stoppar projektet efter att nämnd, förvaltning och arbetsgrupp arbetat med projektet hela föregående mandatperiod.

Nämndsledamot Börje Johansson (S) ifrågasätter de siffror som framkommit i media och påpekar att verksamheten som bedrivs på Ålycke är lagstadgad, till skillnad från många andra projekt som finansieras av kommunen där man inte redovisar kostnader i media.

Ordförande Anders Lund (M) anser att det är beklagligt att kommunstyrelsens arbetsutskott sagt nej till Ålyckeprojektet utan att presentera ett alternativ, samt ifrågasätter varför man inte återremitterat ärendet till äldrenämnden för konsekvensanalys.

Nämndsledamot Malin Norfall (S) anser att beskedet avseende Ålycke är problematiskt eftersom kommunen ansvarar för platsgaranti och att projektet riskerar att bli dyrare i takt med att man väntar.”

Samtliga inlägg är intressanta, inte minst att kommunstyrelsens arbetsutskott t ex har struntat i att återremittera ärendet ”Ålycke”. Därmed har man bildligt talat kört över Äldrenämnden. Vilket nämndens ordförande, Anders Lund mycket riktigt påpekar men med andra ord.

Det var nämligen kommunstyrelsens arbetsutskott som plötsligt stoppade den omdiskuterade ombyggnationen av Ålycke i Johannishus. Nu vill man i stället bygga ett nytt äldreboende strax söder om ICA-affären men utan att ange tidsrymd.