Gör politikerna upp i mörkret?

Politiker har då och då berättat att de har känt sig hotade. Ett lokalt exempel på detta var när kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson, m, kände sig så hotad att han dagligen tittade under bilen innan han påbörjade färden. Hans rädsla blev 2016 en riksnyhet i en av landets största dagstidningar, Svenska Dagbladet.

Nu senast är hotelser polisanmälda i Sölvesborgs kommun. Men nu gäller det att hot har utdelats mellan två politiker! Centerpolitikern Ali Kader anklagas för att ha mordhotat en politisk motståndare. Vem hen är har inte avslöjats. Vi kan bara gissa. Hotet har polisanmälts och detta har nu i sin tur resulterat i att Sölvesborgs kommun ska anlita vakter som är närvarande när sammanträden äger rum med fullmäktige!

Om vakterna ska vara på plats inomhus eller utanför sammanträdeslokalen är lite oklart. Det anmärkningsvärda är när fullmäktiges ordförande, Arne Bogren, m, säger att det framförallt är området utanför fullmäktigelokalen som ska bevakas.

Detta kan inte tolkas på annat sätt än att det är i mörkret på parkeringsplatsen utanför lokalen som politiker känner sig otrygga. Vad brukar inträffa där? Detta påminner onekligen om dåtida uppgörelser på mörka parkeringsplatser ute på landsbygden när en tjej blev uppvaktad av fel dansör. Jag vill knappast tro att nu aktiva politiker har hemfallit åt så primitiva handlingar.

Hur som helst, hotet i Sölvesborg är polisanmält och kommer kanske att utredas om nu polisen har nog med resurser.

Vi vet dock att en inhyrd ordningsvakt fanns på plats när fullmäktige sammanträdde i Sölvesborg i måndags kväll. Naturligtvis hade han inget att uträtta där. Det såg bara olustigt ut. Vad blir nästa steg? Jag utgår ifrån att det handlar om en överreaktion. Men som det heter – ingen rök utan eld. Svårt att utreda dessutom om endast två personer har varit inblandade.

Så långt som till polisanmälan gick inte det hot som i fjol våras riktades mot Sune Håkansson, Ronnebypartiet. Håkansson anmälde hotet till Ronneby kommuns säkerhetssamordnare men det hela resulterade inte i någon åtgärd och det kan man ha funderingar kring.

Den gången var det en insändare författad av Sune Håkansson som hade retat upp politiska motståndaren Jan-Erik Wildros. I insändaren föreslogs att kommunen skulle bygga ett nytt äldreboende i Johannishus istället för att restaurera Ålycke. Rådet Håkansson då fick av Wildros var – ”Visa dig inte ute efter mörkrets inbrott.” Allt enligt Håkanssons anmälan till säkerhetssamordnaren.

Naturligtvis är det beklagligt när hotelser uttalas i sammanhang som inte har med sammanträden och debatter att skaffa. Samtidigt får vi inte negligera vad detta ger för signaler till allmänheten/väljarna när politiker sig vara hotade. Om det sedan är hot riktade mellan politiker eller mot politiker från allmänheten har ingen betydelse. Det är uttalade hot som sänder signaler om otrygghet.

Förtroendevalda politiker borde veta bättre än att i skydd av mörker och åhöra vittnen uttala hotelser när en fråga inte avgörs på ett sätt som man själv har önskat.