Är seniorers medverkan viktig?

Då och då är det svårt att förstå vad det är för logik som har varit vägledande när politiker väljer att göra undantag mot gängse regelverk och särbehandlar en grupp människor.

Jag tänker på ett antal seniorer som ihärdigt agerat under sex år för att få samma rättigheter som politiker i kommunala pensionärsrådet i Ronneby kommun men utan framgång. Seniorerna har lämnats utan ersättning med synnerligen vaga förklaringar.

Jag vet att pensionärsrådet (KPR) är ett rådgivande organ men då uppstår ett antal frågor som måste besvaras:

Vad är syftet med pensionärsrådet?

Är seniorers medverkan viktig?

När särbehandling sker i Ronneby kommun som anges i följande medborgarförslag måste intrycket bli att ledande politiker inte ser seniorer som en resurs. Man ser dem över axeln. Tillvägagångssättet kan betecknas som diskriminering och ålderism.

I Karlskrona kommun behandlar man politiker och representanter för pensionärsorganisationerna på ett likvärdigt sätt. Samma ersättning till alla!

Nu har jag därför lämnat följande medborgarförslag till Ronneby kommun:

Medborgarförslag

I vårt moderna samhälle av i dag är det otänkbart att peka ut en grupp människor som behandlas avvikande mot gängse regelverk. Det handlar om demokrati och allas lika värde. Detta borde vara en självklarhet, men är det ändå inte.

KPR, Kommunala pensionärsrådet, i Ronneby kommun är ett rådgivande organ som har sex sammanträden per år och som består av politiker och representanter från kommunens pensionärsorganisationer.

Rådets ledamöter behandlas på olika sätt. Politikerna uppbär arvode och milersättning medan representanterna för pensionärsorganisationerna blir utan ersättning. Detta förfaringssätt kan benämnas på olika sätt – diskriminering eller ålderism. Båda synsätten lika allvarliga.

KPR är ett rådgivande organ och bör jämställas med vilken annan nämnd som helst. Motivet måste väl ändå vara att kommunen skall vara tongivande och i framkant även vad gäller äldrefrågorna. Därför bör seniorers omdömen och livserfarenhet vara av stort värde.

Under lång tid, ca 6 år har det sagts, har pensionärsorganisationerna gemensamt agerat för ett nytt reglemente där alla behandlas lika men utan att någon förändring har skett.  Undertecknad hoppas att tiden nu är mogen för en förändring och att alla i nämnden ska behandlas med respekt och med samma ersättning.

Förslag:

Undertecknad hemställer att Ronneby kommun snarast agerar för ett införande av lika behandling vad avser sammanträdesarvoden och bilersättning för alla ledamöter i Kommunala pensionärsrådet.

Johannishus 2019-01-29

Bengt Mauritzson Slottsallén 7, 372 95 Johannishus. Tel. 0708 664 653

Kommentarer kan lämnas på nedanstående epost: