Alla byter sida i Ålycke-affären

Den politiska diskussionen när det gäller äldreboendet Ålycke i Johannishus blir allt mer motsägelsefull ju fler som yttrar sig. Ska vi väljare kunna förstå vad som egentligen åsyftas måste alla handlingar och beslutsunderlag upp på bordet.

Vem äger t ex ärendet? Är det Äldrenämnden och dess förvaltning? Är det kommunstyrelsen? Just nu och med anledning av den kommentar som kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, lämnade i denna blogg för några dagar sedan ser det mer ut som att det enbart är han som äger frågan om Ålycke. Han har redan tittat på ett markområde intill affären i Johannishus som lämpligt för ett nybyggt äldreboende!

Finns det egentligen en övergripande plan för framtidens äldreboende?

I dag låter jag förre ordföranden i Äldrenämnden, Sune Håkansson, Ronnebypartiet, framföra sina åsikter i ärendet.

Han angriper bl a de röd/gröna. Han skriver:

”När S och V nu säger sig försvara landsbygden är det parodi.”

Han gissar att när ärendet snart kommer upp i fullmäktige är det mest troliga att det då blir en återremiss. En minoritetsåterremiss kräver endast 17 ledamöters röster. Inte minst måste Äldrenämnden få yttra sig, anser han.

Inlägget i sin helhet:

Det nu omdiskuterade äldreboendet Ålycke i Johannishus.

POLITISKA SIDBYTEN I RONNEBY

”Plötsligt ändrade sig den styrande Alliansen, liksom Sverigedemokraterna. Ålycke skall inte byggas om. Kringsvid 50 miljoner kronor blev för mycket. Därtill ifrågasätts om platserna behövs. Även om utomstående kan tycka att en del äldre borde flytta till himmet, så är det de äldre själva, som bestämmer.

De rödgröna, S, V och Mp, verkar ha varit oinformerade. I Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, deltog man inte i beslutet.

”Beslutet innebär en nedmontering av den kommunala servicen på landsbygden.” Så, ungefär, uttrycker sig den rödgröna ledningen. Också detta är ett formidabelt sidbyte. I arkiven finner jag en mångfald artiklar där jag, och andra, beskyllt S och V för att glömma landsbygden. Nedläggningen av högstadiet i Bräkne-Hoby är ett exempel. Avfolkningen av landsbygden under socialdemokraternas långa regeringsinnehav, försvarat av deras lokala företrädare, glöms inte heller. När S och V nu säger sig försvara landsbygden är det parodi.

Förvisso kan det vara politiskt lönsamt att satsa på landsbygdsfrågorna, och farligt att glömma dem. Centern i Ronneby kommun gjorde ett uselt val 2018. Fyra mandat är ett bottenrekord, långt från de tretton som är toppnoteringen. Internt ifrågasätts om detta inte är en följd av att landsbygden fått så lite av kommunala satsningar. Visserligen har Ronnebyhus uppdrag att bygga i de mindre samhällena, men uppdraget verkar inte verkställas.

Nu är KSAU bara ett beredande organ. Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skall behandla ärendet om Ålycke. Min gissning är att beslutet i fullmäktige blir en återremiss. Fullmäktige behöver veta äldrenämndens tankegångar om framtiden.

Detta har varit äldrenämndens problem. Alliansens ledning har mer än en gång kört över nämnden. LOV-beslutet är det klaraste exemplet. Beslutet om att tillåta privata etableringar var alls inte utrett. Nu torde Attendo bygga 54 lägenheter. 54 lägenheter ger uppenbara kostnadsfördelar. Ålyckes 30 lägenheter skulle bli dyra, men skulle medföra högre avgifter till Attendo. Kommunens betalning till privat utförare skall motsvara de egna kostnaderna.

Äldreförvaltningens problem idag är att man inte alls vet när Attendos lägenheter står klara. Det omöjliggör en rimlig planering. Därtill synes reglerna för den privata driften behöva en rejäl översyn. Kommunledningen brydde sig inte mycket om äldreförvaltningens invändningar. Nu torde det behövas ett nytt beslut.

Att avveckla Ålycke går inte att göra i en handvändning. Det torde behövas en del, förvisso billiga, lägenheter i trygghetsboenden. Återigen är problemet. Ronnebyhus och kommunstyrelsen, som är ansvariga för trygghetsboendena, gör sig ingen brådska. Helst skall man inte flytta på de äldre. De, som idag bor på Ålycke, bör i möjligaste mån få sluta sina dagar där. Därför kommer det att ta två-tre år att avveckla.

Därav följer att det mycket väl kan bli en valrörelse till om äldreomsorgen i Gamla Listerby kommun. Renovera Ålycke eller bygga något modernt, eller inte bygga alls?”

Sune Håkansson  Ronnebypartiet