Skadligt att Ronneby saknar opposition

För att en kommun ska må bra och bli framgångsrik på bred front är en stark opposition ett måste. Efter valet i fjol är en sådan motkraft totalt frånvarande i Ronneby. Kvarvarande alliansen med en stödjande svans av Sverigedemokrater kan nu raljera hur man vill, och det är också vad man gör.

Jag tar ett dagsaktuellt ärende som exempel. Det gäller den mycket omdiskuterade frågan om äldreboendet Ålycke i Johannishus ska byggas om eller inte.

En nästan helt enig Äldrenämnd beslutade tidigt i fjol att Ålycke skulle byggas om. Endast en ledamot i nämnden var starkt emot, nämligen Sune Håkansson, Ronnebypartiet. När ärendet behandlades i fullmäktige i mars ansågs det vara en skandal att ordföranden i Äldrenämnden var ensam om att gå emot det enhälliga beslutet.

Sune Håkansson hade hela fullmäktige emot sig i sin uppfattning. Inte minst kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, dundrade och läxade upp Håkansson när han ansåg att beslut tagna i fullmäktige naturligtvis ska genomföras. Dessutom ansåg han att ärendet hade förhalats av Äldrenämnden och riktade därmed kritik direkt mot Sune Håkansson.

Håkansson har hela tiden hävdat att en ombyggnad av äldreboendet Ålycke i Johannishus skulle vara helt onödigt. Han har hänvisat till kommunens införande av LOV (Lagen om valfrihet) som bl a innebär att företaget Attendo får bygga nya bostäder för äldre på Kilenområdet intill järnvägsstationen i Ronneby centrum. Därmed skulle äldreboendet i Johannishus inte behövas.

För samma ställningstagande blev Sune Håkansson hotad av en ledamot som slog vakt om äldreboendet i Johannishus och att det alternativet måste finnas för äldre som rotat sig på denna ort.

I dag är det en högre kostnad och samma skäl som Håkansson framfört, nämligen tillkomsten av nya bostäder i Ronneby centrum som motiverar att förpassa ombyggnaden av Ålycke i Johannishus till papperskorgen.

Nu i dag är det just Roger Fredriksson jämte en centerpartist, en liberal och två Sverigedemokrater som gör helt om och stoppar hela ärendet i papperskorgen.

-Vi har inte råd, är förklaringen som ges enligt BLT efter att kommunstyrelsens arbetsutskott tagit det synnerligen överraskande beslutet. Summan för ombyggnad var tidigare satt till 35 miljoner kronor och nu var prislappen plötsligt 50 miljoner kronor.

Den röd/gröna oppositionen ville på sammanträdet med KSAU inte fatta något beslut. Magnus Pettersson, s, och andre vice ordförande säger i dagens BLT:

”Jag är lite besviken att man bara kommer till arbetsutskottet och lägger detta på bordet. Har man en överenskommelse så har man.”

Jag kan respektera Magnus Petterssons beslut att avstå beslut eftersom det presenterades i form av en slags politisk kupp. Var det inte sagt att oppositionen skulle få bättre underlag och information om ärenden under den nuvarande mandatperioden?

I samma läge måste rimligen även de två närvarande Sverigedemokraterna ha varit. Eller hade dessa servats med närmare information av alliansen inför sammanträdet? Det är detta aningslösa svansande för alliansen som jag finner allvarligt för Ronnebys framtid. På sammanträdet får man veta att summan för ombyggnad har blivit 15 miljoner dyrare och det köper sd rakt upp och ner. Inte heller har ärendet en chans att överleva i kommunstyrelsen. Där har alliansen plus sd 11 mandat mot röd/grönas 6. Hade sd däremot röstat nej i avvaktan på betänketid och analys hade ärendet fått en helt annan inriktning.

Alliansen dikterar och gör som man vill så länge Sverigedemokraterna med sina mandat agerar dörrmatta i merparten av frågor. Dubbelt svikna är nu äldre boende i Johannishus som måste finna sig i att det är Ronneby centrum som gäller och inget annat. Sd har många väljare i Johannishus men det hade ingen betydelse i detta fall.

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson kommenterar:

Nu är det faktiskt så att samtliga partier som har representation i Äldrenämnden, har haft informationen sedan decembersammanträdet. Undertecknad aktualiserade dessutom frågan vid kommunstyrelsens sammanträde den 8 januari.

Att hävda att man inte visste håller inte. Det vi säger nu är att planen är att bygga nytt vård- och omsorgsboende och ställa om Ålycke till ett trygghetsboende. Detta skulle innebära att vi kan skapa flyttkedjor i Johannishus vilket kan generera bättre förutsättningar för både affär och övrig samhällsservice.

Bengt Mauritzson: Hur ser den planen ut tidsmässigt?

Roger Fredriksson: Jag kan inte ange en exakt tidplan. Vi behöver ta beslut om placering och få fram en detaljplan. Men jag var personligen, igår, ute och tittade översiktligt i Johannishus efter lämplig lokalisering.