”Har du hämtat dig från chocken?”

Vännen ringde i eftermiddags. Han öppnade samtalet med frågan –”Har du hämtat dig från chocken?” Jag drog in luft för ett svar men hans skratt ekade snabbare än mitt svar.

Det han åsyftade var naturligtvis förmiddagens cirkusföreställning, en snäll benämning på det som hade utannonserats som årets första partiledardebatt i riksdagen.

Chockad var jag kanske inte. Jo, en aning men jag hade förberett mig på det värsta och det blev tyvärr precis så som jag hade befarat.

Det började med en statsminister helt utan makt som läste upp något som skulle passa hela det församlade liberala gänget – ”Vi i mitten”. Helt urvattnat! Till intet förpliktigande. Hade jag inte vetat förutsättningarna för den nygamla statsministern hade han lika gärna ha fått mig och fundera över hans hälsotillstånd. Han balanserade verkligen på den slaka lina som nu är hans nya hemvist, skarpt övervakad av Mp, L och C.

Fortsättningen blev inte mycket bättre, snarare sämre.

Bottennappet måste ha varit när annars välslipade munlädret Annie Lööf begärde replik på Stefan Löfven och valde att ta upp ämnet hamnarbetarstrejken som det visade sig att de två naturligtvis redan var helt överens om. Tablå! Centerns hittills allvarligaste magplask.

Inte helt oväntat var det Ebba Busch Thor som plockade hem nya poäng i sina olika angrepp på bred front. I hennes fall kan man verkligen tala om äkta opposition.

Hennes sammanfattning av bostadsfrågan var svidande och enda gången som ishavsluften tycktes svepa in mellan bänkraderna i riksdagen. Hon kommenterade frågan:

”Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen.” En känga till partierna i januariuppgörelsen och hon fortsatte:

”Frågan om äldreboendet finns inte ens nämnd i 73-punktsprogrammet. Vart tog den frågan vägen, dundrade hon och av bara farten gav hon vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt en rungande örfil med orden:

”Vänsterpartiet har visat sig vara politiskt impotent!” Naturligtvis åsyftande att Sjöstedt röstade gult och släppte fram Stefan Löfven men trots detta anser sig vara häftigt ute efter att fälla regeringen.

Ja, Jonas Sjöstedt gick så långt i dag att han t o m vädjade till moderaterna och Ulf Kristersson om att gå samman för att fälla den nyligen tillträdande regeringen! Nu tycks allt vara tänkbart.

Nej, chockad är jag inte men jag har onekligen fått uppleva en synnerligen obegriplig politisk konstellation som kommer att resultera i att varje stor fråga kommer att läggas i ett antal utredningar som beräknas vara färdiga först om fyra år. Om nu nuvarande konstruktion inte kraschlandar dessförinnan. Nödlandningen känns redan som oundviklig. Det som visades upp i dag kan vi vara utan.

Partiledardebatt – hur då?

Onsdagens partiledardebatt i riksdagen kan bli en av de ovanligaste vi har fått uppleva i efterkrigstid. Vem ska debattera med vem och hur ska de fyra som ingått januariavtalet bete sig?

Det parlamentariska läget är onekligen något dimmigt och oklart var de nya gränserna för politiskt motstånd ska dras.

Sedan valet 2014 har vi fått vänja oss vid att svensk politik består av överenskommelser. Decemberöverenskommelsen, länge hårt kritiserad, inleddes den 27 december 2014. Alliansen valde att släppa fram socialdemokrater och miljöpartister till att bilda regering. Ett handlande som snabbt kom att knaka i fogarna.

Å nu ännu en överenskommelse, ”Januariavtalet” eller som många har valt att kalla den, ”Januariblåsningen”. Ett 73-punktsprogram som till stor del har dikterats av centern och liberalerna och som nu socialdemokrater och miljöpartister är piskade att genomföra enbart för att behålla makten. Men stopp! Vilken makt? Man har enbart att administrera vad tidigare starkt politiska motståndare har bestämt. Frågan är dock vem som har blåst vem? Allt detta till synes enbart för att Löfven ska få fortsätta som statsminister.

Att fungera som statsminister måste rimligen i dag mest påminna om hur liten makt Kungen har. ”Jag styr”, säger statsministern medan andra råder. Underlig politik som kan innebära att inte enbart Miljöpartiet suddas ut inför ett kommande val. Ett betydande risktagande för flera partier.

Efter valet utropade alla partiledare sig som segrare. Alla vann men när det skulle till regeringsbildning fick vi väljare vänta rekordlänge och det är väl bevis nog för att ingen segrade. Därav att det blev en överenskommelse med ett avtal med 73 punkter.

Det sas också att blockpolitiken skulle vara död i likhet med alliansen. Alliansen är död och begravd men nu är det nya block som gäller. S, Mp, C och L är det liberala blocket. M och Kd är det konservativa alternativet tillsammans med Sd. Vänsterblocket består nu enbart av just vänstern när S har skyndat höger ut. Vi har således tre nya block – vänstern, liberalerna och konservativa.

Det har onekligen blivit något enklare för oss väljare och till nästa val kan det bli ännu lättare när fler av nuvarande partier inte ens kommer in i riksdagen. De har suddat ut sig själva genom ännu en tokig överenskommelse. I mångas ögon tokigare än den förra.

Det egendomliga är emellertid att överenskommelser till trots säger alla att de samtidigt är i opposition. Ja, t o m stark opposition och argast är naturligtvis Jonas Sjöstedt. Partiledardebatten i morgon onsdag kan bli dråplig för att inte säga historiskt rörig. Värre än någonsin

Alla byter sida i Ålycke-affären

Den politiska diskussionen när det gäller äldreboendet Ålycke i Johannishus blir allt mer motsägelsefull ju fler som yttrar sig. Ska vi väljare kunna förstå vad som egentligen åsyftas måste alla handlingar och beslutsunderlag upp på bordet.

Vem äger t ex ärendet? Är det Äldrenämnden och dess förvaltning? Är det kommunstyrelsen? Just nu och med anledning av den kommentar som kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, lämnade i denna blogg för några dagar sedan ser det mer ut som att det enbart är han som äger frågan om Ålycke. Han har redan tittat på ett markområde intill affären i Johannishus som lämpligt för ett nybyggt äldreboende!

Finns det egentligen en övergripande plan för framtidens äldreboende?

I dag låter jag förre ordföranden i Äldrenämnden, Sune Håkansson, Ronnebypartiet, framföra sina åsikter i ärendet.

Han angriper bl a de röd/gröna. Han skriver:

”När S och V nu säger sig försvara landsbygden är det parodi.”

Han gissar att när ärendet snart kommer upp i fullmäktige är det mest troliga att det då blir en återremiss. En minoritetsåterremiss kräver endast 17 ledamöters röster. Inte minst måste Äldrenämnden få yttra sig, anser han.

Inlägget i sin helhet:

Det nu omdiskuterade äldreboendet Ålycke i Johannishus.

POLITISKA SIDBYTEN I RONNEBY

”Plötsligt ändrade sig den styrande Alliansen, liksom Sverigedemokraterna. Ålycke skall inte byggas om. Kringsvid 50 miljoner kronor blev för mycket. Därtill ifrågasätts om platserna behövs. Även om utomstående kan tycka att en del äldre borde flytta till himmet, så är det de äldre själva, som bestämmer.

De rödgröna, S, V och Mp, verkar ha varit oinformerade. I Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, deltog man inte i beslutet.

”Beslutet innebär en nedmontering av den kommunala servicen på landsbygden.” Så, ungefär, uttrycker sig den rödgröna ledningen. Också detta är ett formidabelt sidbyte. I arkiven finner jag en mångfald artiklar där jag, och andra, beskyllt S och V för att glömma landsbygden. Nedläggningen av högstadiet i Bräkne-Hoby är ett exempel. Avfolkningen av landsbygden under socialdemokraternas långa regeringsinnehav, försvarat av deras lokala företrädare, glöms inte heller. När S och V nu säger sig försvara landsbygden är det parodi.

Förvisso kan det vara politiskt lönsamt att satsa på landsbygdsfrågorna, och farligt att glömma dem. Centern i Ronneby kommun gjorde ett uselt val 2018. Fyra mandat är ett bottenrekord, långt från de tretton som är toppnoteringen. Internt ifrågasätts om detta inte är en följd av att landsbygden fått så lite av kommunala satsningar. Visserligen har Ronnebyhus uppdrag att bygga i de mindre samhällena, men uppdraget verkar inte verkställas.

Nu är KSAU bara ett beredande organ. Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skall behandla ärendet om Ålycke. Min gissning är att beslutet i fullmäktige blir en återremiss. Fullmäktige behöver veta äldrenämndens tankegångar om framtiden.

Detta har varit äldrenämndens problem. Alliansens ledning har mer än en gång kört över nämnden. LOV-beslutet är det klaraste exemplet. Beslutet om att tillåta privata etableringar var alls inte utrett. Nu torde Attendo bygga 54 lägenheter. 54 lägenheter ger uppenbara kostnadsfördelar. Ålyckes 30 lägenheter skulle bli dyra, men skulle medföra högre avgifter till Attendo. Kommunens betalning till privat utförare skall motsvara de egna kostnaderna.

Äldreförvaltningens problem idag är att man inte alls vet när Attendos lägenheter står klara. Det omöjliggör en rimlig planering. Därtill synes reglerna för den privata driften behöva en rejäl översyn. Kommunledningen brydde sig inte mycket om äldreförvaltningens invändningar. Nu torde det behövas ett nytt beslut.

Att avveckla Ålycke går inte att göra i en handvändning. Det torde behövas en del, förvisso billiga, lägenheter i trygghetsboenden. Återigen är problemet. Ronnebyhus och kommunstyrelsen, som är ansvariga för trygghetsboendena, gör sig ingen brådska. Helst skall man inte flytta på de äldre. De, som idag bor på Ålycke, bör i möjligaste mån få sluta sina dagar där. Därför kommer det att ta två-tre år att avveckla.

Därav följer att det mycket väl kan bli en valrörelse till om äldreomsorgen i Gamla Listerby kommun. Renovera Ålycke eller bygga något modernt, eller inte bygga alls?”

Sune Håkansson  Ronnebypartiet

Seniorer i Lund lever farligt?

Jag hajade till när jag i tidningen Sydsvenskan fick ögonen på rubriken ovan. Jag har en seniorkollega som deltar i den verksamhet som beskrivs i artikeln. Jag har inte hört av henne på några veckor så nu är frågan om hon tillhör en av de som har ”träffats”?

Det är ett 20-tal som deltar i seniorskolan som nu har övergått till att bli en renodlad seniorsportskola som genomförs i Genarp. Först ägnade man sig åt tennis och golf vilket visade sig vara helt ofarligt och dessutom trivsamt. Inga skador alls.

Men nu handlar det om skjutning och där är syftet enligt tidningsrubriken inte bara att träffa en tavla utan också att träffa vänner.

Förklaringen är lika enkel som vanligt när det gäller att tolka tidningars rubriksättare som vill vara roliga. Denna gång blev det en extra pricksäker rubrik som har fått berättigad uppmärksamhet även på riksnivå.

Efterkrigstidens svagaste regering

I dag fredagen den 18 januari 2019 har riksdagen fattat ett historiskt beslut att återvälja en gammal regering men med två borgerliga stödpartier, liberaler och centerpartister. Efterkrigstidens svagaste regering, säger merparten av politiska bedömare.

Stefan Löfven är åter på banan som statsminister men med minsta möjliga stöd i riksdagen. 115 ja, 153 nej och med 77 som avstod. Fler nej än ja!

Han hotas redan med avsättning från två fronter. Den ena om han genomför fri hyressättning och urholkar arbetsrätten och från andra hållet om han inte genomför liberal politik enligt överenskommelsen.

Två historiska beslut är därmed tagna. Alliansen är begravd, likaså blockpolitiken. Tur kanske att det inte var fredagen den 13. Mest lättad och lycklig över dagens beslut var onekligen talmannen Andreas Norlén.

Skadligt att Ronneby saknar opposition

För att en kommun ska må bra och bli framgångsrik på bred front är en stark opposition ett måste. Efter valet i fjol är en sådan motkraft totalt frånvarande i Ronneby. Kvarvarande alliansen med en stödjande svans av Sverigedemokrater kan nu raljera hur man vill, och det är också vad man gör.

Jag tar ett dagsaktuellt ärende som exempel. Det gäller den mycket omdiskuterade frågan om äldreboendet Ålycke i Johannishus ska byggas om eller inte.

En nästan helt enig Äldrenämnd beslutade tidigt i fjol att Ålycke skulle byggas om. Endast en ledamot i nämnden var starkt emot, nämligen Sune Håkansson, Ronnebypartiet. När ärendet behandlades i fullmäktige i mars ansågs det vara en skandal att ordföranden i Äldrenämnden var ensam om att gå emot det enhälliga beslutet.

Sune Håkansson hade hela fullmäktige emot sig i sin uppfattning. Inte minst kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, dundrade och läxade upp Håkansson när han ansåg att beslut tagna i fullmäktige naturligtvis ska genomföras. Dessutom ansåg han att ärendet hade förhalats av Äldrenämnden och riktade därmed kritik direkt mot Sune Håkansson.

Håkansson har hela tiden hävdat att en ombyggnad av äldreboendet Ålycke i Johannishus skulle vara helt onödigt. Han har hänvisat till kommunens införande av LOV (Lagen om valfrihet) som bl a innebär att företaget Attendo får bygga nya bostäder för äldre på Kilenområdet intill järnvägsstationen i Ronneby centrum. Därmed skulle äldreboendet i Johannishus inte behövas.

För samma ställningstagande blev Sune Håkansson hotad av en ledamot som slog vakt om äldreboendet i Johannishus och att det alternativet måste finnas för äldre som rotat sig på denna ort.

I dag är det en högre kostnad och samma skäl som Håkansson framfört, nämligen tillkomsten av nya bostäder i Ronneby centrum som motiverar att förpassa ombyggnaden av Ålycke i Johannishus till papperskorgen.

Nu i dag är det just Roger Fredriksson jämte en centerpartist, en liberal och två Sverigedemokrater som gör helt om och stoppar hela ärendet i papperskorgen.

-Vi har inte råd, är förklaringen som ges enligt BLT efter att kommunstyrelsens arbetsutskott tagit det synnerligen överraskande beslutet. Summan för ombyggnad var tidigare satt till 35 miljoner kronor och nu var prislappen plötsligt 50 miljoner kronor.

Den röd/gröna oppositionen ville på sammanträdet med KSAU inte fatta något beslut. Magnus Pettersson, s, och andre vice ordförande säger i dagens BLT:

”Jag är lite besviken att man bara kommer till arbetsutskottet och lägger detta på bordet. Har man en överenskommelse så har man.”

Jag kan respektera Magnus Petterssons beslut att avstå beslut eftersom det presenterades i form av en slags politisk kupp. Var det inte sagt att oppositionen skulle få bättre underlag och information om ärenden under den nuvarande mandatperioden?

I samma läge måste rimligen även de två närvarande Sverigedemokraterna ha varit. Eller hade dessa servats med närmare information av alliansen inför sammanträdet? Det är detta aningslösa svansande för alliansen som jag finner allvarligt för Ronnebys framtid. På sammanträdet får man veta att summan för ombyggnad har blivit 15 miljoner dyrare och det köper sd rakt upp och ner. Inte heller har ärendet en chans att överleva i kommunstyrelsen. Där har alliansen plus sd 11 mandat mot röd/grönas 6. Hade sd däremot röstat nej i avvaktan på betänketid och analys hade ärendet fått en helt annan inriktning.

Alliansen dikterar och gör som man vill så länge Sverigedemokraterna med sina mandat agerar dörrmatta i merparten av frågor. Dubbelt svikna är nu äldre boende i Johannishus som måste finna sig i att det är Ronneby centrum som gäller och inget annat. Sd har många väljare i Johannishus men det hade ingen betydelse i detta fall.

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson kommenterar:

Nu är det faktiskt så att samtliga partier som har representation i Äldrenämnden, har haft informationen sedan decembersammanträdet. Undertecknad aktualiserade dessutom frågan vid kommunstyrelsens sammanträde den 8 januari.

Att hävda att man inte visste håller inte. Det vi säger nu är att planen är att bygga nytt vård- och omsorgsboende och ställa om Ålycke till ett trygghetsboende. Detta skulle innebära att vi kan skapa flyttkedjor i Johannishus vilket kan generera bättre förutsättningar för både affär och övrig samhällsservice.

Bengt Mauritzson: Hur ser den planen ut tidsmässigt?

Roger Fredriksson: Jag kan inte ange en exakt tidplan. Vi behöver ta beslut om placering och få fram en detaljplan. Men jag var personligen, igår, ute och tittade översiktligt i Johannishus efter lämplig lokalisering.

Kaffe-kaffetåren, den är bra…

Jag har aldrig upplevt något liknande och hoppas slippa det för alltid. ”Matchen” har pågått i hela 129 dagar med ideliga förlängningar. Hade det handlat om idrott hade publiken tröttnat för länge sedan men nu har det handlat om Sveriges framtid och då är det politik, det omöjligas konst.

Vi som är intresserade av politiska frågor har naturligtvis inte kunnat slappna av. Är vi dessutom seniorer och extra intresserade av framtiden, ja, då har de 129 dagarna varit en olidlig väntan på en lösning. TV-referaten har pågått i oräkneliga timmar och ingen valrörelse mig veterligen har givit partiledare ett sådant publicistiskt genomslag med promenader till och från talmannen som hösten och en stor del av vintern.

Vi har sett dom komma och gå och i vissa stunder kunnat höra deras taktiska förklaringar till hur det hela bäst skulle kunna lösas. Mest har det naturligtvis handlat om vem som skulle få bli ny statsminister. Nu när de långa promenaderna och presskonferenserna är slut ser det ändå ut att det stannar vid det gamla, att det blir den tidigare avsatte statsministern som kommer igen men nu med en något annorlunda laguppställning med två borgerliga partier som stöd.

På tal om otaliga besök hos talmannen är det ett problem för sig. Ständiga filminslag och bilder på kaffekanna och kakor har fått många av oss lättpåverkade att hamna i något som måste påminna om ett slags fikaberoende. När man sett talmannen lyfta kaffekannan för att hälla upp har det liksom ryckt i högerarmen och man räckt ut den för att lyfta sin egen kopp. Positivt är att ett samlat berg av pepparkakor nu har haft en strykande åtgång. Men beroendet sitter kvar och kommer att bli svårt att skaka av sig. Tala om politisk påverkan.

För att inte tala om den prekära situation som talmannens kansli nu har hamnat i. Kaffekontot har med råge överskridits för flera år framåt och nu vill det till att budgetarbetet får fart och inser vilka ekonomiska behov som nu har skapats inom talmannens kansli. Reserven är uppäten för långa tider framöver.

Talmannen såg lättad ut i dag när arbetsbördan nu kan lätta något. En brasklapp är dock Jonas Sjöstedts utspel i dag där han hotade med att kunna avsätta Löfven om han på någon enda punkt går emot vänsterpartiet.

”Det finns en överenskommelse mellan oss i vänstern och socialdemokraterna nertecknat på ett papper som ni aldrig kommer att få se”, dundrade Sjöstedt belåtet på sin presskonferens. Löfven svarade aldrig på massmedias frågor om ett sådant papper finns.

Vem som har rätt eller fel får framtiden utvisa. Var det endast ett hugskott från Sjöstedt var det ett synnerligen dåligt ögonblick för ett skämt av det slaget. Mest behövde Sjöstedt blåsa upp sig för att tona ner kritiken från egna led.

Det som har hänt i Sverige efter fjolårets jämna valutgång har aldrig tidigare hänt och därför har den skapat sådan dramatik. Endast en snabb och ny misstroendeomröstning av Löfven kan överträffa det vi nu under 129 dagar har upplevt.

Under samma tid, men under betydligt längre tid än det svenska debaclet, har en högdramatisk debatt pågått i England om ett eventuellt utträde ur EU. Men hos oss har den debatten nästan varit väntad. Vi vet ju hur engelsmännen är!

Hur som helst, fikat i Sverige har efter detta fått en helt annan betydelse. Vi kommer att tala om fikavalet i generationer framöver.

 Kaffekaffetåren, den är bra,   kaffekaffetåren varje dag…

Maxi i Ronneby startar e-handel

E-handel med livsmedel får allt fler aktörer. I Ronneby är nu Maxi Ica stormarknad nära en start av denna tjänst. Sedan en tid tillbaka är man i färd med att färdigställa ett utrymme som ska fungera som hämtningsplats för varor beställda via nätet.

Ägaren, Mats Gunnarsson, berättar att starten för näthandel ska ske senast i februari men att det också kan bli under innevarande månad.

I Blekinge har redan fyra ICA-butiker genomfört en sådan satsning. Det gäller två butiker i Karlskrona, en i Jämjö och en i Karlshamn. I samtliga fall erbjuds såväl hemkörning som hämtning från utlämningsplats i butiken.

Såväl kund som handlare ser fördelar med onlinehandel. Kunden kan i lugn och ro framför hemmadatorn göra sina beställningar och därefter på bestämda tider hämta ut beställda varor. Förutom att färdigställa utlämningsplats är man nu också i färd med att datorisera sitt varusortiment.

Vid ett föredrag i Odd Fellow-logen Haqvin Spegel berättade Mats Gunnarsson också om andra satsningar med utbyggd service inom bl a det apotek som hyr lokal i Maxi Ica stormarknad i Ronneby.

För närvarande har han inga planer på att flytta butiken från nuvarande plats intill stadshuset. Han fick frågan om nya handelsområdet, som är på väg att planeras vid östra infarten vid E 22, skulle vara av intresse för hans del? Frågan besvarades med ett snabbt och bestämt NEJ!

SPF Seniorerna kräver äldreminister

”Vi seniorer blir allt fler och vi både vill och kan bidra till samhället med all den erfarenhet som vi bär med oss från ett långt liv. Men då krävs att samhället tar vår kompetens, livssituation och utmaningar på allvar”, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna i ett debattinlägg på SVT Nyheter. Hon fortsätter:

”I våra grannländer har man insett behovet av en renodlad äldreminister. Det har vi inte i Sverige – men det är på tiden att nästa regering tillsätter en sådan.

Idag är två miljoner svenskar, en femtedel av befolkningen, över 65 år. Om tio år väntas åldersgruppen ha ökat med ytterligare 300 000 personer. En stor grupp med omfattande och komplexa utmaningar och möjligheter.”

I nuläget har vi endast en övergångsregering i väntan på hur nästa regering kan komma att se ut. Nuvarande regering har sträckt sig så långt att man tillsatt en utredning som ska se över nuvarande socialtjänstlag som omfattar ca 2 miljoner pensionärer.

Regeringen vill utreda om det inte i själva verket behövs en egen ”äldrelag” för att tillvara de äldres rättigheter.

”Vi vill att utredningen finner en form som ger bästa möjliga förutsättningar för äldre att kunna få leva och bo självständigt under trygga förhållanden,” har äldreminister Lena Hallengren (S) sagt i ett antal intervjuer.

”Äldre bör ha rätt att få en sammanhållen och effektiv vård och omsorg och att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.”

Men nu går SPF Seniorerna ett steg längre i sina framtida krav. På länken nedan kan du tal av Eva Erikssons hela debattinlägg.

https://www.svt.se/opinion/spf-seniorerna-nasta-regering-maste-ha-en-renodlad-aldreminister