Ålycke – en ombyggnad i långbänk

Vissa politiska frågor i Ronneby kommun har en tendens att allt för ofta hamna i långbänk. Det kan röra sig om parkbänkar, matfrågor och som i det här fallet, en ombyggnad av Ålycke, vård- och omsorgsboende i Johannishus.

Ärendet har valsat en längre tid, ja, egentligen har det legat helt stilla. Beslut finns genom hela den demokratiska processen och så sent som i våras försökte politiker reda ut varför inget händer. En del ansåg att dåvarande ordföranden i Äldrenämnden, Sune Håkansson, Ronnebypartiet, bar skulden till förseningen. Håkansson i sin tur pekade på kommunala bolaget Ronnebyhus, som äger Ålycke.

Det hela diskuterades utifrån en interpellation från Malin Norfall riktad till Sune Håkansson. Enligt protokollet från sammanträdet den 26.4.2018 svarade Håkansson på följande sätt:

Vad, som har stoppat arbetet, är utanför min kontroll. Det är Ronnebyhus, som äger fastigheten. Min bedömning är att det ännu inte finns mer än helt skissartade ritningar.

 Äldrenämnden har haft ”informationsärendet Ålycke” vid något tillfälle. Något beslut om att försöka senarelägga investeringen har inte fattats i Äldrenämnden. Ej heller har det funnits något förslag om att påskynda arbetet.

 Jag har förvisso skrivit insändare, etc., där jag förespråkat att inte bygga om Ålycke. Därvidlag har jag inte, på något sätt, företrätt Alliansen. Förklaringarna till mitt ställningstagande är:

  1. Det går inte att, inom befintliga väggar, skapa ett effektivt och trivsamt äldreboende.
  2. Det behövs, i synnerhet inte när KSAU beslutat om förfrågningsunderlaget för LOV, att ha kvar alla de befintliga lägenheterna inom våra Vård- och Omsorgsboenden.
  3. I avvägningen mellan olika investeringar sätter jag byggnation för barnomsorgen först.”

Vid samma sammanträde med fullmäktige den 26 april togs beslut att inrätta en arbetsgrupp och denna har nu sammanträtt den 24.10.2018 och då har man i alla fall tittat på ritningar för ombyggnad av Ålycke.

Av protokollet framgår vidare att äldreförvaltningen och äldrenämnden tidigare har påtalat att det behövs bättre dokumentation om vad som är den förväntade kvalitetsförbättringen av lokalerna – ”vad får vi för pengarna?”.

Vid sammanträdet konstaterades att kompletteringar behöver göras och med det följer behov av reviderad tidplan. Detta i sin tur innebär att ärendet med ombyggnad av Ålycke ska dras ytterligare ett varv i den politiska kvarnen med kommunstyrelse och fullmäktige. Med andra ord ytterligare en försening.

Här nedan kan du ta del av den nya tidplanen:

2018

”14 november Äldrenämnden sammanträder. Mats Du-Bar, Ronnebyhus, medverkar för att för nämnden kunna redovisa aktuellt förslag och svara på frågor. Mats Du-Bar tar med kollega för att kunna svara på ekonomiska frågor.

19 november  Ålyckegruppen sammanträder. Genomgång av nytt arbetsmaterial från Ronnebyhus och frågor/synpunkter från nämnden och revideringar för beslutsunderlag till den 5 december.

 21 november Äldreförvaltningen behöver ha handlingar från Ronnebyhus för beredning inför nämnd – alltså deadline. Handlingar som behövs är reviderad tidplan, objektbeskrivning – ”vad får vi för pengarna” och hyresavtal. Eventuellt behov av tillkommande handlingar m a a nämndbeslut den 14 november.

26 november  Äldreförvaltningens deadline för utskick till extra sammanträde den 5 december.

5 december    Extra sammanträde i äldrenämnden. Förslag till äldrenämnden att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta om hyresavtal avseende Ålycke vård- och omsorgsboende.

11 december  Deadline för handlingar av utskick till KS AU.

17 december KS AU sammanträder. Behandling av Ålyckeärendet.

2019

8 januari  KS sammanträder. Behandling av Ålyckeärendet.

31 januari  KF sammanträder. Behandling av Ålyckeärendet och förhoppningsvis beslut.

15-xx februari Beslutet vinner laga kraft beroende på justeringsdatum av KF-protokoll.”