Ronneby kommun duckar och gör fel

Hur mår egentligen Ronneby kommun? Vad är det som pågår? Frågorna hopar sig och såväl tjänstemän som politiker duckar och hänvisar till informationsenheten som inga svar har.

Polisanmälningarna, som fram till nu har lämnats in till ekobrottsmyndighet och polis, överträffar allt tänkbart antal. Naturligtvis skapar detta oro och förstämning. I en liten kommun som Ronneby skapas snabbt diskussioner. Antaganden förs vidare utan relevant kontroll. Alla misstänker alla. Inte minst tjänstemän måste, som i detta senaste fall, känna obehag när inga frågor får svar.

När Ronneby kommun i går lät meddela i ett pressmeddelande att en ny anmälan hade lämnats in, nu till ekobrottsmyndigheten, hänvisade alla till informationsenheten som i sin tur inte kunde ge några svar.

De två som undertecknat anmälan, kommundirektör Magnus Widén och kommunjurist Mathias Kågell, var dessutom inte tillgängliga för media!!

Så grova fel får en kommun inte begå. När ett pressmeddelande går ut måste man vara väl organiserad och förberedd på en rad frågor. Här brast det på alla tänkbara punkter.

I dag visar det sig dessutom att anmälan skickades till ekobrottsmyndigheten istället för polisen. Myndigheten har redan avskrivit ärendet för sin del och skickat anmälan vidare till polisen.

Mycket av det som skett och sker tyder på okunnighet och stress som leder till en dålig hantering.

Först i dag säger informationsenheten att man sitter i sammanträde för att reda ut vilka svar man eventuellt ska kunna ge. Det sammanträdet skulle ha skett innan man tryckte på sändknappen och skickade iväg meddelandet om ekobrott.

Som av en händelse ska nu Ronneby kommun erbjuda sina anställda att lyssna till en kroppsspråksexpert. Kanske en bra idé att läsa allas tankar när informationsavdelningen inga svar har.