Skvaller om Ronnebys framtida politik

Min vanligtvis välunderrättade tipsare, centralt placerad i stadshuset, berättar att tidigare tidningsuppgifter måste tillbakavisas när det gäller antalet platser i den framtida kommunstyrelsen.

Det var när gamla alliansen talade om att allt stannar vid det vanliga, att man alltså fortsätter att styra utan majoritet. Däremot berättades att man vill införa en ny politisk organisation.

Mest troligt var att man skulle minska antalet platser i kommunstyrelsen från 15 till 13. Arbetsutskottet skulle också minskas, men osäkert hur mycket. Fram till nu har det funnits 7 platser plus en närvaroplats (Anna Carlbrant, Rp) utan rösträtt.

Efter det senaste nomineringsmötet i tisdags står det nu klart att kommunstyrelsen i stället ska få ökat antal platser, nämligen 17, men endast 13 ersättare. Arbetsutskottet får då 8 platser med fördelningen 3 + 3 + 2.

Roger Fredriksson (M) behåller alltså kommunalrådsposten och menar att förutsättningarna för att styra i minoritet är bättre än efter förra valet.

Hur han har kommit fram till detta är lite svårt att förstå om han inte har en alldeles egen och hemlig uppgörelse med socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Det är ju trots allt de sistnämnda som har stärkt sin ställning i Ronneby.

Den ytterst beslutande politiska ledningen växer således i omfattning och därmed ökar också kostnaden, men det kanske man tar igen om man gör allvar av en tidigare planerad politisk förändring. I det fallet handlar det om att slopa Fritid- och kulturnämnden. Fritidsverksamheten som i dag mest omfattar idrottsanläggningar, som lyder under tekniska förvaltningen och kommunstyrelsen, behöver således ingen egen nämnd medan kulturen avses att placeras under utbildningsnämnden.

Skälet till att avveckla Fritid- och Kulturnämnden tycks vara att den inte har fungerat på ett tillfredsställande sätt.

Utbildningsnämnden i sin tur ser ut att mista sin nuvarande ordförande, Lennarth Förberg,M, eftersom han får tyngre uppdrag i landstinget/regionen efter att alliansen tagit över styret i den organisationen. I dag är Tim Svanberg, C, förste vice ordförande men av arbetsskäl har han tydligen inte möjlighet att ikläda sig ordförandekostymen.

Nils Ingmar Thorell, L, som tidigare aviserat att han skulle trappa ner och enbart ägna sig åt ordförandeskapet i fullmäktige får nu också ändrade arbetsuppgifter och betydligt mer än vad han tidigare förutsatt inom landstinget/regionen.

Thorell ska sannolikt ha 60 % i landstinget, och vara kvar som ordförande i KF på 20 %. Begreppet dra sig tillbaka synes därmed ha fått en ny innebörd, som min tipsare uttryckte det.

Det har också efter valet spekulerats kring den oppositionsledarplats som nu ska intas av Magnus Pettersson, s. Tydligen är alliansens företrädare inne på tanken att höja arvodet för detta uppdrag.

Dessutom ska Äldrenämnden vaska fram en ersättare till Sune Håkansson, Rp, som inte längre får förtroendet som ordförande. Anledningen till detta är väl känt, inte minst genom denna blogg.