SD och politiska makten i Ronneby

I dag återkommer Sune Håkansson i Ronnebypartiet till sin nuvarande hjärtefråga, vilken makt som Sverigedemokraterna ska tilldelas i Ronneby efter valet.

Läs och begrunda. För egen del återkommer jag med kommentar inom kort.

Bengt Mauritzson (BM) är mäkta störd över mitt förslag om att ge någon tyngre post till SD. Jag saknar dock varje antydan till förklaring till varför fjärdedelen av väljarna skall särbehandlas. Skall samma behandling ges till SD-are i idrottsföreningar och hembygdsföreningar?

BM synes förespråka ett närmare samarbete mellan Alliansen och S. Samarbete kan ha sina fördelar. I fallet Ronneby har det också risker. I alla sammanhang behövs det opposition. Just nu synes inriktningen vara 2-3 kommunalråd, med rejält höjda arvoden. Allt hamnar hos M, C och S. Till oppositionen ges intet.

Det kan bli en återgång till ”Det slutna rummets politik”. Allt är klart när det kommer till KSAU. Allmänheten får inget veta.

BM efterlyser självrannsakan. Han ser S som det goda exemplet. Det är kanske inte så konstigt. S förlorade flest röster i valet. Det hade sannolikt blivit en ännu större förlust om inte S, liksom M, kraftigt närmat sig SD i invandrarfrågan.

BM talar om SD:s högersmocka. BM synes placera SD på högerkanten. Varför? I Ronneby har SD ofta röstat med vänstern.

Nu behöver inte en valförlust påverka ståndpunkterna. Jag har under valrörelsen predikat att det är bra för både våra äldre och för kommunens ekonomi, om det byggs fler trygghetsboenden. Valet gick uselt. Jag avser inte att byta åsikt i frågan. Vill majoriteten fortsätta med en låg takt i byggandet av trygghetsboenden, i kombination med stora satsningar på Vård- och omsorgsboenden, kommer jag även fortsättningsvis att protestera. Politik är inte bara att maximera antalet röster.

Eringsboda

BM hänvisar till röstetalen i Kallinge. I Eringsboda torde det ha varit kringsvid likadant. Exakt vet vi inte, då det inte är eget valdistrikt.

Den tidigare församlingen hade en snabb befolkningsminskning, med lägst invånarantal kring 2015. Sedan dess har befolkningen ökat fån ca 600 till ca 635. Antalet invandrare, och deras barn, torde vara fler än 50.

Utan invandringen hade befolkningsminskningen fortsatt. Skolan hade varit allvarligt hotad. Nära nog 40 procent röstade med SD. Eringsbodaborna synes föredra en döende bygd före en levande bygd, där det finns en del nyanlända!

Lösningar

Valutslaget kan i stort ses som en missnöjesyttring mot de styrande. SD har ju, som BM påpekar, på lokal nivå knappast kommit med några konstruktiva förslag.

Jag har i en motion föreslagit mer närdemokrati. Låt bygdens befolkning själva bestämma mer. Vad vill Eringsbodas befolkning göra, om man får 500 000 kronor om året av kommunen?

Ronnebys problem är delvis sysselsättningen. Under perioden 2013-2016 ökade antalet arbetstillfällen i kommunen med en procent. I Olofström var ökningen elva procent.

En förklaring kan vara att Ronneby, utan kompensation och utan hörbara protester från den dåvarande kommunledningen, släppte Högskolan.

Solsken

Avslutningsvis en solskenshistoria. Jag mötte på valdagen ett äldre par. ”Vi hade egentligen tänkt rösta med Folkpartiet. Men BM skriver på sin blogg att Rp ligger illa till. Så vi kryssade för dig i stället”. Därmed ökade mina kryss från 49 till 51, och jag sitter kvar i kommunfullmäktige.

Tack Bengt!

Sune Håkansson