Ronnebys festliga 80-tal på film

Festernas fest! Den som var med på Ronnebys 600-årsfest 1987 fick uppleva kommunens i särklass längsta och mest innehållsrika fest. Den startade nyårsafton 1987 och avslutades först ett år senare. Man kan säga att Ronnebys hela 80-tal var en enda lång fest.

Tre år innan festen (1984) hade ”Den stora fredsresan” startat från Ronneby. Bakom arrangemanget stod ”Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet” som med ett antal vita bussar besökte 105 länder för att ställa mäktiga statschefer mot väggen och avkräva dem kärnvapenstopp.

Alla dessa oförglömliga arrangemang dokumenterade Mats Harrysson och jag på film. Det blev flera filmer men nu har Mats redigerat ett slags jubileumsfilm som kommer att visas på Centrumbiografen i Ronneby den 12 oktober. Klockan 18 startar den med förhoppningsvis fullsatt salong.

Intresset är naturligtvis redan på topp och blir det riktigt bra tryck kan det bli fler visningar. Premiären blir extra festlig med röd matta och allt som tillhör en filmpremiär av klass. Du bokar genom Centrumbiografen.

Nedräkningen har börjat för Ronnebys bejublade 1980-tal i nyredigerat skick. Fram till nu har inget arrangemang kunnat slå det som skedde. Kungabesök, ministrar i rad och direktsända tv-program var vardagsmat vid den här tiden.