Blekinge ska bli ledande inom e-hälsa

I slutet av september firar Neuro (Neuroförbundet) sin tillkomstdag och i samband med detta genomför Neuros lokala och regionala föreningar en rad olika arrangemang runt om i Sverige med neurologi som tema.

I Blekinge arrangeras den 24 september en dag kring e-hälsa med fyra intressanta föredragshållare som dragplåster.

-I Blekinge har man som mål att bli ledande i landet på att utnyttja digitaliseringens möjligheter, vilket låter spännande, säger Carina Mattisson i arrangörsföreningen.

-E-hälsa skapar värden när den på olika sätt bidrar till en säkrare, bättre och effektivare, mer patientcentrerad, jämlik och ändamålsenlig vardag för alla som berörs.

-Årets neurorapport visar tydligt att e-hälsa är något som skulle förbättra tillvaron för många av Neuroförbundets medlemmar. E-hälsa förenklar och förbättrar vården och den är på många sätt säkrare, men e-hälsa utan patientdelaktighet är ganska värdelös, fortsätter Carina Mattisson.

Från Blue Science Park kommer Lotta Clementz och Klas Alexandersson som är behovsexpert respektive affärsutvecklare. Båda kommer att tala om e-hälsa och hur vi ska rusta framtidens sjukvård.

Christer Rosenberg, specialist i allmänmedicin och projektledare i Landstinget Blekinge, kommer att tala om omställningar i hälso- och sjukvården i Blekinge och i landet i övrigt. För närvarande bidrar han till arbetet med omställningen av hälso- och sjukvårdssystemet i Blekinge med inriktning på den nära vården.

E-hälsa ur ett patientperspektiv har Eva Helmersson som föreläsare och inspiratör. Eva är engagerad patient med många års erfarenhet av patientrörelsen och hon är aktiv inom Neuro, Svenska MS-registret och stiftelsen Selfcare Academy.

Vad är e-hälsa?

E-hälsa handlar om att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa. Arbetet inriktas på att skapa förbättringar för individen, vård- och omsorgspersonal och beslutsfattare.

​Inom vård- och omsorgssektorn är behovet av en välfungerande informationsförsörjning mellan olika nivåer och aktörer helt avgörande. Med hjälp av sammanhållna och användbara IT-stöd kan informationen presenteras och överföras på ett säkrare och effektivare sätt, och säkerställa koordinerade insatser inom hela vård- och omsorgssektorn.

Hälsa är fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa