Smärtsamt men viktigt röstande

Naturligtvis har jag röstat. Att inte utnyttja sin demokratiska rättighet och plikt vore att svika sig själv och samhället. Jag röstade i Rydsgården på Grevavägen för så ska det va om man bor i Johannishus.

Jag har röstat många gånger men jag måste tillstå att ett så frekventerat valdeltagande som i dag har jag tidigare inte upplevt. Salen i Rydsgården är inte liten, inte heller stor bara så där lagom men där var kön lång. Stundtals började köbildningen redan utanför huset.

Vad kan då detta flitiga valdeltagande peka på för resultat senare i kväll? Ingen vet, inte ens valanalytikerna kan efter denna dag vara övertygade. Människor har under alla omständigheter nåtts av signalerna att detta är ett avgörande val för lång framtid.

Några iakttagelser i min lilla spaning. En man före mig i kön ställer frågan – ”är det tillåtet att bara rösta i riksdagsvalet? Ja, blev svaret. Han knycklar ihop två valsedlar, en blå och en vit och stoppar dom i fickan. 

Av detta kan man dra slutsatsen att valet till landsting/region men också kommun blev honom övermäktigt. Har då informationen inför just dessa val varit bristfällig? Kan så vara. Har man inte i detalj följt valrörelsen är detta hans beslut lätt att förstå. På lokala planet har valrörelsen varit mjugg och intetsägande medan riksdagsvalet överskuggat allt annat. Inte minst frågan vem som ska regera med vem. Men så blir det när alla partier har givit upp sina ideologier och enbart riktat in sig på vem som möjligen ska kunna regera med vem.

I mitt ”hemligbås” gjorde jag nästa spaning. Se bilden. Många överblivna valsedlar för landsting/region och frågan är vad det kan betyda att just centern och sverigedemokraternas valsedlar hade ratats. Strax efter denna min iakttagelse städades ”hemligbåset”.

Så till det smärtsamma att rösta. Jo, det råkar vara så att just på denna viktiga dag har jag begåvats med en elakartad förkylningsblåsa längst ut på tungspetsen. Du kan kanske själv förstå vilken smärta jag därför tvingades utstå när röstkuverten fortfarande är otidsenliga och måste fuktas med tungan. Efter denna upplevelse är mitt oavvisliga krav att myndigheten i nästa val har valt självklistrande kuvert. Jag menar, tekniken har ju funnits i åtskilliga år. Dessutom kan det snart bli nyval. Så tänk snabbt. Tänk nytt!

Nu återstår en lång och spännande valvaka. Har räknenissarna haft rätt i sina spekulationer om valets segrare respektive förlorare?