Sölve Mattsson – bandyns idealist

Jag har upplevt bandymål sjunka genom isen i pågående seriematcher. Jag har sett böljande isar under bandyspelares seriekrigande. Jag har inte utan rädsla varit vittne till att hörnläggningar i bandy fått avbrytas på grund av sviktande is när lagen samlats framför målet.

Inte minst har jag förvånats över bandyfolkets tålamod och uthållighet i att genom årtionden vara hänvisade till vädrets makter. När frågan om uppgivenhet har ställts har svaret varit ensidigt och med kraft uttalat:

-Bandyn i Blekinge kan ingen ta död på. Bandyfolket är ett segt släkte. Vi kommer aldrig att ge upp!

Dessa repliker har han genom åren uttalat tusentals gånger. Lika ofta har han envist upprepat:

-Bygg en konstfrusen bandybana!

Dessa klingande och välkända repliker kan jag fortfarande höra i mitt inre när jag och många andra hängivna bandyvänner har tvingats konstatera att bandysportens främste förespråkare har lämnat jordelivet.

Sölve Mattsson i Ronneby vigde hela sitt långa aktiva liv åt bandysporten. Han var bandyn trogen in i det sista. Här tillsammans med en annan FBK-veteran, Nils ”Dulla” Svensson.

Sölve föddes 16 november 1930 och avled den 17 juli 2018. Sina ledarkrafter har han troget ägnat Fredriksbergs BK och Blekinge Bandyförbund men lite fotboll blev det i unga år.

Han har genom åren i rubrikform begåvats med ett stort antal titlar. Några av dem:

 ” Bandyns ”Grand old man”. ”Mr. Bandy med rötter i fotbollen.” ” Bandylegendaren.” ”Har personifierat bandyn i Ronneby.”

Naturligtvis har en bandysportens veteran som Sölve Mattsson också fått motta många utmärkelser för sina ledarinsatser. Här några av de tyngsta:

1987 Årets ledare, pris utdelat av Blekinge IF och ABF. 1989 Kungapokalen, ovanlig utmärkelse från Svenska Bandyförbundet och 1993 Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld.

Han valdes in i Fredriksbergs styrelse redan som ung och där blev han till mångas glädje kvar åtskilliga år. Han var själv aktiv bandyspelare fram till 1960 då han valde att helt ägna sig åt ledarskap. Revisor och styrelseledamot sedan 1950. Ordförande från 1966 – 2007, i 41 år. Utnämnd till hedersordförande från juli 2007. Lagledare 1972 – 1989. Sina krafter ägnade han också åt Blekinge Bandyförbund. Han hade uppdrag där från 1965 och valdes till dess ordförande 1989.

Jag kan fortfarande se Sölve framför mig knycka på nacken och vresigt utbrista:

-Vi måste få en konstfrusen bandybana. Det måste vara vår tur någon gång.

Han och övriga bandyvänner fick vänta länge, drygt 60 år innan den konstfrusna bandybanan var ett faktum. Sölve hann uppleva tillblivelsen 2011 och han var naturligtvis en självklar hedersgäst på plats när banan invigdes en februaridag 2012.

Bandysporten i Blekinge har genom åren genomlidit många kriser. Det var Sölve medveten om men han upprepade envist:

”Vi är de sista entusiasterna. Bandysporten ska ingen kunna ta död på.”

Att bandysporten t o m skulle överleva Sölve Mattsson själv var hans önskan och han blev till slut bönhörd. Tack Sölve för många inspirerande möten genom åren. Vi är många som har anledning att beundra och tacka för dina insatser.