Tre partiers svar när SPF Blekinge ställde frågor i riksdagen

SPF Seniorerna i Blekinge har varit på en kombinerad studie- och uppladdningsresa till Stockholm under två dagar. En av dagarna var huvudtemat höstens val. Gruppen, bestående av 16 medlemmar från distriktsstyrelse och föreningar, fick under två timmar på plats i riksdagshuset möjlighet att ställa frågor till tre partiers ledamöter i socialutskottet. En tämligen unik träff som uppskattades av båda parter.

Värd för besöket i riksdagshuset var liberalernas, Barbro Westerholm med bl a ett förflutet som ordförande i SPF Seniorerna. På plats fanns också Anna-Lena Sörenson, socialdemokrat och vice ordförande i socialutskottet. Moderaterna representerades av Ann-Britt Åsebol.

Här är frågorna med svar:

  • Den orättvisa beskattningen måste upphöra. På pensioner över 10 000 kronor per månad är skatten fortfarande högre. När kan inkomst av pension likställas med övriga inkomster?

S   Ska vara utplanad 2020

L    Utplanat 2020

M   Speciellt de lägre inkomsterna enl. intention till 2020

  • SOL ( socialtjänstlagen) uttrycket ”skäliga levnadsvillkor” bör vara ” goda levnadsvillkor”

S   Margareta Winberg arbetar med detta. Förenklad biståndsbedömning ska göras vid behov utifrån individens önskemål

M   Organisatorisk och logistiskt viktigt, personalantal och arbetssätt väsentligt för att minska genomströmning av personal

L   Klar skärpning av skrivningen, orden! Skillnad inte i mål men ekonomi. Hur nära i tid kan vi vänta på förändring? Jul 2018 får vi ta del av hur S tänker. Ha tålamod för att få ett bra förslag.

  • Flyttskatten och andra flyttkostnader måste sänkas. På vilket sätt är ni beredda att agera? Kan ni tänka er att ändra reavinstbeskattningen?

S   Biståndsbedömt, trygghetsboende nytt

M  En stor fråga att komma till rätta med detta, ta tag i detta själva, ex. med enkäter

L    Reavinstskatten måste bort, kommunerna måste snabba på

  • Äldre i samhället löper störst risk att drabbas när brandskyddet brister. Förra året avled 113 personer i bränder, vilket är den högsta siffran på sju år. Denna statistik till trots valde regeringen bort möjligheten att i ett nytt lagförslag om bostadsanpassningsbidrag inkludera säkrare brandskydd för äldre. Hur är ni beredda att agera?

M   Bra att ni som pensionärsförbund tar tag i detta!

S    Inget svar!

L    Ska undersöka

  • Är något parti berett att ompröva pensionssystemet i sin helhet? (Skattesänkningar som har föreslagits är i och för sig bra men det krävs en revidering av hela pensionssystemet.)

S    Bra att det inte ligger i statskassan. Vi är för få och vi arbetar för lite. Vi måste arbeta längre.”Inget citament för att jobba om det inte påverkar pensionen. Sk ”respektavstånd” väsentligt.

M   Pensionssystemet ändras! Frustration bakom det system som finns nu.

L   Barbro fanns i pensionsgruppen 1992- 94. Poängterar vikten av tjänstepensionen ffa kvinnor som drabbas i nuvarande system. Garantipension och bostadstillägg väsentligt. Tandvård är nu dyr för den sämst ställda gruppen människor. Vikten av kollektivavtal och tjänstepension väsentligt att vara medveten. ” Tenta ” på pensionssystemet så att elever lär sig systemet i tid! Pensionsgruppen behöver vara mer ute i i bygderna och prata med folk!

  • Vilken fråga ser ni som väsentlig för pensionärsgruppen?

M   Bostäder och skatter, tandvård och olika former av boende

S   Sjukvården, lag och ordning, öppet sinne för ålderism

L   Skola och integration, åldersdiskriminering:  bostäder, omedveten diskriminering, mammografi efter 74 år, assistanshjälp efter 65 år. ” Senior 2005”, aktuell utredning av Tullia Sydow

  • Kontanthantering!?

” Krisfråga”! Hänvisades till Myndigheten för samhällsskydd

  • Fler äldre i riksdagen!

JA, det är för få! Arbetskrävande och tungt att bo långt från huvudstaden!