Räkna med heta svar av Sune Håkansson

Sune Håkansson, Ronnebypartiet, mer eller mindre chockade ledamöterna vid förra sammanträdet med fullmäktige. Det var när han i sin egenskap av ordförande i Äldrenämnden gick emot ett redan fattat beslut av fullmäktige att bygga om äldreboendet Ålycke i Johannishus.

Han gick så långt att han hotade med att avgå om Ålycke börjar renoveras. På en direkt fråga från mig efter sammanträdet förtydligade han sig på följande sätt:

-Det jag försökte säga är att när det arbetet påbörjas, när första spiken slås i, då sitter jag inte kvar.

I morgon kväll har han möjlighet att upprepa sitt krav eftersom Malin Norfall har två interpellationer ställda till Sune Håkansson – en om Ålycke och en om LOV:en och dessa två ska besvaras vid fullmäktiges sammanträde. Malin Norfall vill veta om hela Ronnebypartiet delar Sune Håkanssons uppfattning att inte rusta upp Ålycke.

Han säger i en förhandskommentar:

-På torsdag ska jag ingående redogöra för mina ståndpunkter och effekter av olika beslut och bl a då LOV:en.

Sune Håkansson har en längre tid varit upprörd över hur han som ordförande och en stor del av Äldrednämnden har behandlats av kommunledning och kommunstyrelsens arbetsutskott när det gäller utformningen av ett förfrågningsunderlag som gäller särskilda boenden.

-Jag kan konstatera att det från kommunledningen framfördes att ”Äldrenämnden saknar juridisk kompetens”. Måhända är det så. Ty däri ligger skillnaden. Kommundirektören hade många månader, med tillgång till konsulter, för att utforma förfrågningsunderlaget. Detta genomfördes helt utan kontakter med Äldrenämnden. Äldrenämndens remissvar, som fick utformas under tidsnöd, utan möjligheter till juristhjälp, blev enligt min mening bistert.

-Det finns avsnitt i kommundirektörens skrivning som är direkt nedlåtande mot såväl Äldrenämnden som äldreförvaltning. Den skrivningen godkändes av KSAU.

– Min tolkning är, fortsätter Sune Håkansson, att KSAU är beslutande instans, det vill säga, ärendet går varken till KS eller Fullmäktige. Det beslutet binder Äldrenämnden på så sätt att vi inte kan vidta nödvändiga förändringar i resursfördelningssystemet.

Förvisso är jag fullständigt överkörd av hela KSAU vad gäller förfrågningsunderlaget till LOV. Beslutet i KSAU synes vara enhälligt. Jag har offentligen sagt att en sådan avhyvling, som Äldrenämnden, och Äldreförvaltningen fick, har aldrig tidigare utdelats.

Med dom uttalanden och utspel som har skett av Sune Håkansson den senaste tiden och på det sätt som kommunledningen tydligen uppträtt gentemot Äldrenämnden är jag övertygad om att Håkansson förbereder sin avgång.

Hotet han har framfört i samband med ombyggnation av Ålycke behöver inte stressa honom. Upphandlingen har ju inte ens påbörjats och evakueringsbostäder inte framtagna, så av den anledningen kan han mycket väl vänta med sin avgång till strax före valet. Kom ihåg var du läste detta först.