SPF Seniorerna kommenterar Vårbudgeten

Kommentarer från Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna:

-Det är positivt att regeringen satsar på bättre tillgänglighet och mobila vårdteam, vilket kan komma äldre patienter till del. Likaså satsningar på välfärdsteknik inom äldreomsorgen. När det handlar om nya medel för kompetens inom vården förutsätter vi att det läggs särskild vikt vid geriatrisk kompetens.

-Det finns dock en rad sakfrågor som lyser med sin frånvaro, men där behoven av insatser är tydliga.

Investeringsstödet för seniorbostäder har tagit slut, vilket är problematiskt då fler vill bygga och behovet av både fler och bra bostäder för äldre växer. Vi hade därför gärna sett att detta investeringsstöd hade utökats.

Det genomförs dessvärre alldeles för lite forskning kring äldres sjukdomar och läkemedel, och det finns i Sverige idag inget nationellt vaccinationsprogram för äldre (som innefattar bältros, lunginflammation och influensa). Sådana enkla insatser som skulle förbättra äldrevården och öka äldres livskvalitet hade vi velat se i vårbudgeten.

Vidare menar vi att måltidskvaliteten inom äldreomsorgen i alldeles för många kommuner är eftersatt. Bra måltider är en förutsättning för livskvalitet och för att förebygga sjukdomar på äldre dagar, och det borde därför ha funnits med en konkret måltidssatsning inom omsorgen.