SPF Blekinge ställde frågor i riksdagen

SPF Seniorerna i Blekinge har varit på en kombinerad studie- och uppladdningsresa till Stockholm under två dagar. En av dagarna var huvudtemat höstens val. Gruppen, bestående av 16 medlemmar från distriktsstyrelse och föreningar, fick under två timmar på plats i riksdagshuset möjlighet att ställa frågor till tre partiers ledamöter i socialutskottet. En tämligen unik träff som uppskattades av båda parter.

Värd för besöket i riksdagshuset var liberalernas, Barbro Westerholm med bl a ett förflutet som ordförande i SPF Seniorerna. På plats fanns också Anna-Lena Sörenson, socialdemokrat och vice ordförande i socialutskottet. Moderaterna representerades av Ann-Britt Åsebol.

Frågorna vi ställde:

  • Den orättvisa beskattningen måste upphöra. På pensioner över 10 000 kronor per månad är skatten fortfarande högre. När kan inkomst av pension likställas med övriga inkomster?
  • På vilket sätt kan ni tänka er att skärpa socialtjänstlagen? (Rätt till ”goda levnadsvillkor”.)

Flyttskatten och andra flyttkostnader måste sänkas. På vilket sätt är ni beredda att agera? Kan ni tänka er att ändra reavinstbeskattningen?

Kan ni tänka er att agera för att munhälsa och tandvård ska kunna bli en del av den allmänna sjukförsäkringen och täckas av ett särskilt högkostnadsskydd?

Äldre i samhället löper störst risk att drabbas när brandskyddet brister. Förra året avled 113 personer i bränder, vilket är den högsta siffran på sju år. Denna statistik till trots valde regeringen bort möjligheten att i ett nytt lagförslag om bostadsanpassningsbidrag inkludera säkrare brandskydd för äldre. Hur är ni beredda att agera?

  • Är något parti berett att ompröva pensionssystemet i sin helhet? (Skattesänkningar som har föreslagits är i och för sig bra men det krävs en revidering av hela pensionssystemet.)
  • På vilket sätt och med vilka frågor vill ni nå fram till väljare 65 plus?
  • Hur arbetar ert parti för att stimulera äldre att ta plats i riksdagen?

Jag kommer framöver att redovisa partiernas svar men redan nu kan jag avslöja att hos de tre partier som medverkade (s-m-l) var samstämmigheten tämligen påfallande.

En av dagarna ägnades åt att besöka SPF:s förbundskansli för genomgång och uppdatering av ett antal frågor som har hög prioritet när det gäller framtidsutvecklingen. SPF Seniorerna är ett förbund som snabbt har stärkt sin position när det gäller medias efterfrågan på kunskap i äldrefrågor.

Bilder: Barbro Westerholm, L., Anna-Lena Sörenson, S, Ann-Britt Åsebol, M.

Nederst: Tre av SPF-medlemmarna som deltog i utfrågningen. Från vänster, Kerstin la Fleur, SPF Ronneby, Karl-Erik Andersson, SPF Östra Blekinge och Ingemar Nilsson, SPF Fridlevstad/Sillhövda.