Linjeflygs historiska avtryck i Ronneby

Det var Linjeflyg som bäddade för det s k folkflyget i Sverige. Företaget bildades 1957 och knöt samman landet på ett sätt som ingen annan tidigare kunnat göra. Man startade med flygplanstyper som innebar att man kunde landa och starta även på mindre flygplatser.

I bloggen nedan kan du läsa om Kallinge flygstations start 1958 och till dagens utveckling och nu med namnet Ronneby Airport. Linjeflyg upphörde 1992 och nu är det SAS som ombesörjer inrikestrafiken och BRA, Braathens Regional Airlins som trafikerar Ronneby med Arlanda och Bromma.

Naturligtvis var det stort och spännande för ortens befolkning när civilflyget kom till Kallinge. I början var det synnerligen viktigt att flygplatsen var belägen i Kallinge och inte i Ronneby. Lokala motsättningar som numera är utsuddade och nästan glömda.

På den tiden utgjorde varje start och landning att såväl ungdomar som äldre vallfärdade till flygstationen för att se på när flygplanen landade eller startade och för att kolla in vilka som hade råd att flyga.

Här ska du få ta del av några av de flygplan som Linjeflyg använde på bl a linjerna till Ronneby.

Det började med tre Douglas DC-3 som Linjeflyg övertog från SAS. DC-3, legendernas legend som ofta har betecknats som flygets första riktiga långtradare. Redan när Linjeflyg fick dessa maskiner i sin ägo hade de 25 år på nacken. Tala om uthållighet. Douglas DC-3 var aktiv i Linjeflygs flotta mellan åren 1957-1966.

Convair Metropolitan var en annan legend som tog över efter DC-3. Egentligen hette hon Consolidated Vultee Aircraft CV-440 Metropolitan, men det var lite fört mycket så det fick bli kort och gott – Metrop. Maskinen användes av Linjeflyg åren 1961 – 1979.

Bilderna ovan tog jag vid ett reportagetillfälle för BLT. Besättningens namn på den upplevelserika kvällsflygningen har jag glömt.

 

Nord 261 var en mindre maskin som gjorde tjänst för Linjeflyg åren 1968 – 1974. Om du tittar noga ser du lite av den i bakgrunden på bilden ovan.

När Fokker F 28 Fellowship togs I bruk 1973 var det ett stort steg i utvecklingen för såväl Linjeflyg som passagerare. Men det var också betydande investeringar eftersom varje Fokker vid den tidpunkten hade en prislapp på 30 miljoner kronor. Bara de två Rolls-Roycemotorerna var värda 6 miljoner kronor styck. Men nu var det ordentlig fart på folkflyget. Fokkern användes åren 1973 – 1992.

Linjeflygs spypåse har jag fortfarande sparad. Naturligtvis aldrig använd. Jag fick juläpplen i den för några år sedan av en tidigare anställd inom Linjeflyg.