Därför rivs försäljning av camping upp

Det var i torsdags (2018-02-22) alliansen understödd av Sverigedemokraterna röstade och vann knappt (24-22) om en försäljning av Järnaviks Camping. Redan i den utdragna debatten hotades med överklagan av beslutet till Förvaltningsrätten.

Mycket tyder på att det också blir en överklagan och att det blir vänsterpartisten Erik Ohlson som lämnar in den.

-Typisk vänsterretorik, kommenterade kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson som anser att priset 3 250 000 kronor är ett väl underbyggt pris.

När jag ännu en gång har tagit del av debatten blir jag helt övertygad om att Förvaltningsrätten kommer att upphäva köpet. Det finns många skäl till detta. Här ska jag nämna några av de tyngsta.

Köpeskillingen sägs bl a vara anpassad till vad arrendatorn Stefan Nilsson under 13 år har investerat i anläggningen med eget kapital. Dessutom är priset starkt anpassat till en anslutningsavgift för vatten och avlopp som Miljöteknik inte kan ange!

Utan tvivel har Stefan Nilsson investerat i anläggningen men i underlaget för en försäljning syns inte ett spår av detta. Som skattebetalare får jag varken veta vilka investeringar som åsyftas eller för vilka summor. Synbart är att campingstugor har byggts, men hur många och vad gäller i övrigt? Det får vi inte veta, bara att försäljningspriset är anpassat till genomförda investeringar. Redovisning saknas.

Dessutom framkom i debatten att försäljningspriset har anpassats på grund av att Miljöteknik inte har kunnat presentera en avgift för va-anslutning. Siffran har uppskattats till 1,9 miljoner kronor men det sägs i underlaget att den summan kan bli högre men också lägre!!

Av sistnämnda uppgifter blir jag minst lika misstänksam som kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson blev när han sprang för att polisanmäla det kommunala bolaget Miljöteknik. Fredriksson ansåg att det fanns starka skäl misstänka att Miljöteknik hade gett vissa fastighetsägare rabatter på va-anslutningar och låtit andra betala högre avgifter. Denna polisanmälan är fortfarande under utredning.

 

Jag menar att anslutningsavgiften givetvis skulle ha varit fastställd före en försäljning av campingen. I annat fall riskerar vi att kanske bli lurade igen om avgiften skulle bli väsäntligt billigare än de uppskattade 1,9 miljonerna.

Att låta tjänstemän underkänna två av varandra oberoende värderingar på 10 respektive 4,5 miljoner kronor är också anmärkningsvärt. Dessutom var summan felaktigt redovisad till 4 miljoner kronor i underlaget.

Det har dessutom framkommit att priset bl a är satt efter 2004 års värde.

Ytterligare en värdering nämndes i debatten, nämligen att en rimlig arrendekostnad i dag borde ha varit 900 000 kronor för Järnaviks Camping. Nuvarande avgift har varit 270 000 kronor. Detta om något borde innebära att priset höjs.

Jag tillhör dom som är positiva till en försäljning men ska man som förtroendevald som röstat ja till försäljning gå rakryggad ur denna affär måste faktiska siffror upp till beskådan. Det får inte handla om uppskattning i ett fall som detta. En präktig skandal ligger på lut när Miljöteknik inte har kunnat prestera en avgift före försäljning. En skandal i sig.

Gör om – gör rätt. Upp med siffrorna på bordet och ge alla full insyn. Redovisa genomförda investeringar och tillse att Miljöteknik räknar fram ett pris på VA-anslutningen. Därefter kan ett trovärdigt försäljningspris sättas. Dessa krav borde även Förvaltningsrätten ställa.