Hoten haglade under politikerdebatt

Nog märks det att det är valår. Det har också sagts att årets valrörelse kommer att bli ovanligt hetsig men också smutsig. Torsdagens sammanträde med fullmäktige i Ronneby levde verkligen upp till detta. Ingen punkt på dagordningen ansågs för futtig för att inte inbjuda till debatt men också krav på personliga ursäkter när orden föll snabbare än tanken.

Inte sällan uttalades hot även om en del av dem gick in under benämningen vädjan. Vädjan att inte sälja, i annat fall överklagan till Förvaltningsrätten om olaglig försäljning. Anledning: underpris.

Naturligtvis blev det som jag tidigare förutsett en batalj mellan de röd/gröna och alliansen om försäljningen av Järnaviks camping – del av Järnavik, 1:1 och 3:1. Här kommer att redovisas några kortfattade repliker från den långa och hetsiga debatten som fick precis samma utgång som i kommunstyrelsen, men med en skillnad – en slags uppvisning för allmänheten. Försäljning efter 24 ja och 22 nej vid voteringen.

Socialdemokraterna yrkade på avslag och ansåg i inledningen av debatten att anledningen var oklarheter i beslutsunderlaget. Malin Norfall ifrågasatte priset med utgångspunkt från att två olika värderingar underkänts av kommunens tjänstemän. En värdering slutade i 10 miljoner kronor en annan i 4,5 miljoner kronor. Hur har man räknat, frågade Norfall.

Det var först när Tommy Andersson, s, gick upp i talarstolen som det blev riktigt tydligt hur socialdemokraterna ville agera i ärendet:

” Vi vill inte sälja och det har jag hela tiden varit tydlig med. Jag var med när den nu tilltänkte köparen skulle tillträda som arrendator för drygt 13 år sedan och jag betonade då att jag aldrig skulle tillåta en försäljning av campingen. Jag sa detta också till arrendatorn.

Kenneth Michaelsson, c, missade inte möjligheten att efter det inlägget tacka för Tommy Anderssons tydlighet.

”Äntligen fick vi veta den egentliga orsaken till kvällens yrkande på avslag, fastlog Michaelsson varpå Malin Norfall kände sig påhoppad men också bortglömd när hon nu beskylldes för indirekt otydlighet. Hon upprepade sin kritik om dåligt beslutsunderlag och spetsade till med en rejäl anklagelse riktad främst till kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, när hon sa:

”Jag vill nästan tro att det finns en baktanke med tunna underlag/beredningar!”

Rakast av alla var Erik Ohlson, v, även om han också yrkade på avslag men han motiverade sitt ställningstagande aningen mer med bl a undermåligt beslutsunderlag men också med att räkna upp en rad motsägelsefulla eller ofullständiga och rent felaktiga uppgifter i underlaget.

”Vi riskerar att sälja capingen till underpris vilket vi inte får och därmed kan denna affär anses vara olaglig. Jag vet inte med säkerhet men jag tänker prova ärendet genom att överklaga till Förvaltningsrätten,” fastslog han.

Roger Fredriksson replikerade inte oväntat med att beskylla Erik Ohlsons inlägg som ren och skär vänsterretorik.

Erik Ohlson återkom vid flera tillfällen och frågade bl a varför två byggnader (reception och servicebyggnad) och en dansbana skulle kvarstå i kommunal ägo.

”Varför benämns köparen ha ett aktiebolag när det endast handlar om enskild firma. Varför inte begära in anbud och genomföra en försäljning på öppna marknaden?”

Erik Ohlson ifrågasatte också värderingen som tydligen är baserad på 2004 års marknadsvärde.

Det var i detta läge som Tommy Andersson, s, återkom till talarstolen och framförde sitt hot en aning inlindat i en vädjan riktad till Roger Fredriksson, m, och alliansen att tänka om för att slippa få köpet underkänt av Förvaltningsrätten vid ett överklagande.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet, som ingår i alliansen ursäktade sig nästan när han yrkade på återremiss. Ett yrkande som senare röstades ner.

Peter Bowin,v, besökte också talarstolen ett antal gånger men hans inlägg resulterade endast i att han gjorde Kenneth Michaelsson förbannad (Michaelsson använde det ordet) och som i sin tur avkrävde Bowin en ursäkt.

”Jag kan inte lova en sådan, ska se på sändningen i efterhand så får vi se”.

Mest märkliga inlägget kom från Nicolas Westrup som inte alls deltog i debatten men som ändå ville demonstrera partiets maktställning i Ronnebys fullmäktige. Han begärde ajournering i fem minuter och anledningen skulle vara, ansåg han, att partiet blivit aningen villrådigt under debatten. Efter pausen var han inte det minsta villrådig och sd röstade som de brukar göra och som de redan röstat i kommunstyrelsen.

Nu får Stefan Nilsson köpa stora delar av campingen för 3 250 000 kronor men reception, kök och servering samt dansbana ska han fortfarande arrendera av kommunen. Om nu inte Förvaltningsrätten upphäver köpet när man tagit del av eventuell överklagan.