Entreprenören Musk chockade NASA

Det jag och många andra rymdintresserade fick bevittna i tisdags kväll är det absolut mäktigaste jag hittills fått uppleva, näst efter första månlandningen.

Naturligtvis är det entreprenören Elon Musk och hans jätteraket, Falcon Heavy, jag åsyftar. Detta är den i dag största raketen i världen. Den är dubbelt så kraftig som den näst starkaste raketen.

Uppskjutningen i sig var naturligtvis häftig men jag måste erkänna att jag slutade andas när jag i direktsändning kunde se när två av raketerna separerades från huvudraketen och återvände till marken för att perfekt landa på utsatt platta. Ett fulländat tekniskt och mänskliga hjärnors samarbete som fick publiken på rymdbasen Cape Canaveral att jubla och applådera. En tredje raket återvände senare till jorden för att landa på en flotte till havs. Raketerna ska senare återanvändas!

Vi som fick uppleva första månlandningen med åtföljande hoppande promenad med svart/vit tv har lätt att nu jämföra hur långt vi har kommit inom teknikens landvinningar.

Jag kan inte heller undvika att imponeras av Elon Musk som här med privatägda företaget SpaceX visar världen och inte minst NASA vad sann entreprenadanda med kunskap och sund ekonomi kan åstadkomma i betydelsefull utforskning av rymden.

Att Musk dessutom placerar en röd Teslabil i omloppsbana runt solen är naturligtvis även det en reklamkupp av aldrig skådat slag.

Du som i tisdags kväll inte hade möjlighet att följa raketuppskjutningen kan naturligtvis göra det när som helst. Använd länken nedan. Och du, lyckat till på färden för detta kallar jag för flygning på hög höjd och kunskap utöver vad vi tidigare fått uppleva.

https://www.youtube.com/watch?v=wbSwFU6tY1c