SPF finslipar argument inför valet

Tro inte att SPF Seniorerna kommer att stillatigande invänta valdagen den 9 september. Redan nu genomförs regionala konferenser på sju olika orter i landet. Vi i Blekinge hade gemensam uppladdning med Skånedistriktet i Hässleholm under tisdagen.

Partierna brukar se äldre väljare som en pålitlig röst och har därför heller aldrig lagt någon större vikt vid äldrefrågor. Partier som i år väljer att tänka i samma banor blir till förlorare och det finns lättförklarlig orsak till att seniorernas tålamod har tagit slut.

Pensionärerna blir för varje val en allt röststarkare grupp eftersom den hela tiden ökar i antal. Under årets val kommer var fjärde väljare (26 procent) att vara 65 år och äldre. När SPF nyligen genomförde en opinionsundersökning med drygt 2 300 tillfrågade visade den att varannan pensionär är beredd att i år byta bort sitt gamla parti. Utan tvekan kommer man att välja en röstsedel som tillhör ett parti som har bäst fokus på seniorfrågor.

”Våra medlemmar är trötta på att inte bli lyssnade på”, säger Stina Nordström, biträdande generalsekreterare på SPF Seniorerna som har ansvarat för undersökningen.

Bl a. har man nu regeringens pensionsgrupp, av pensionärer kallad hemliga klubben, i blickfånget för sin kritik. Man anser pensionsfrågan vara så viktig, inte minst efter ideliga omprövningar, måste bli en fråga för hela riksdagen och inte enbart en fråga för ett statsråd och sju ledamöter som arbetar i största hemlighet.

Pensionerna i Sverige är låga och halkar efter inkomst- och kostnadsutvecklingen i övrigt. Var sjätte pensionär i Sverige lever under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom (16,8 % 2016). Med samma mått riskerar var fjärde person som är över 75 år fattigdom. Särskilt illa ser det ut för kvinnor. Nära var tredje kvinna som fyllt 75 har en inkomst under den relativa fattigdomsgränsen (31,3% 2016).

”Skattesänkningarna som har föreslagits är i och för sig bra men det krävs en revidering av hela pensionssystemet. Vi måste få till en ordning som ger alla pensionärer en rättvis pension som i sin tur möjliggör rättvisare levnadsvillkor, anser SPF Seniorerna.

Därför blir nu kraven på riksdagsnivå:

  • Ta helt bort den högre skatten på pension.
  • Höj taket i bostadstillägget (BTP) så att man kan få BTP även för dyrare bostäder. Gör om förmögenhetsberäkningen så att man inte missar BTP bara för att man möjligen har ett litet fritidshus eller pengar sparade på banken.
  • Minska pensionssystemets underfinansiering med en pensionsbuffert som stärker både dagens och morgondagens pensioner. En buffert skapas genom att låta pensionsavgifterna ovanför taket stanna i pensionssystemet.
  • Tillsätt omgående en översyn av hela pensionssystemet för att se vad som har gått snett.

Blekinge var vid tisdagens valupptakt väl representerat med deltagare från såväl föreningar som distriktsstyrelse.