Hur idrott kan förblinda en stad

Vad betyder ett lag för en stad eller mindre ort? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?

Frågorna ställs av författaren Fredrik Backman och han ger själv svaren i sin senaste bok – ”Björnstad”. Han är mest känd för romanen ”En man som heter Ove” (hans debutroman) som gavs ut 2012 och som också blev en mycket uppskattad film.

”Björnstad” är hans allvarligaste roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

Björnstad är en fiktiv mindre stad i skogen i norra delen av landet. Allt kretsar kring hockeylaget som kämpar för en uppflyttning i seriesystemet. Alla, allt från sponsorer, kommunpampar, ledare till 17-åriga pojkar som drömmer om att bli som han, ledaren som har vänt hem från ett proffsliv som till slut inte blev som han hade drömt om.

Naturligtvis är det ishallen som utgör centrum för drömmar och blir till ett maktcentrum som engagerar precis alla i den lilla staden. Det handlar om pengar från lokala företag och det handlar inte minst om kommunala intressen som i sin tur pressar ledare, spelare men också deras anhöriga till insatser utöver det vanliga. Ansträngningar av sådant slag kräver sammanhållning men skapar också spänningar och utanförskap.

Författaren sätter hela hockeysamhället på prov när han låter en skandal, ett övergrepp, ske. Det är då kraften i samhällets lojalitet gentemot stjärnan i laget ställs på kant och blir till en prövning för alla i den lilla hockeystaden. Vem står på vems sida och vad blir priset för en lojalitet som inte delas av den stora folkmassan som sätter föreningens bästa före allt annat.

Det är när skandalen kreverar som författaren ställer frågan – Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj.

Svaret finns i boken – Den betyder bara allt!

Den fiktiva handlingen skulle vi kunna finna i många av våra städer där allt liksom i Björnstad kretsar kring ett lag, företrädesvis ishockey. Ett lags uppgång och fall engagerar precis alla på orten. Kommunpampar, journalister, publik och inte minst sponsorer i form av företagsledare som i sin tur vill utnyttja laget för egna framgångar.

En klubbs verksamhet kan engagera så till den grad att den förblindar alla oavsett vad som händer och sker. Fredrik Backman skildrar detta på ett strålande sätt och jag ser redan fram emot andra delen i en av författaren utlovad serie om den lilla platsen med de stora drömmarna. Klart läsvärd roman som sätter fingret på en företeelse som lätt kan spåra ur om man inte ser upp.