Politisk öppenhet på försök

I dag hyllar jag Tim Svanberg, c, förste vice ordförande i Ronneby utbildningsnämnd. Han vill att nämnden under en försöksperiod ska testa att ha öppna sammanträden. Öppna i detta fall innebär att allmänheten får bevista dessa sammanträden.

På senaste sammanträdet med utbildningsnämnden fick han gehör för sitt förslag vilket innebär att utbildningsförvaltningen nu har fått i uppdrag att till sammanträdet i januari presentera ett förslag till regelverk för öppna nämndsammanträden.

Först hade han planerat att i en motion till fullmäktige föreslå öppna nämndsammanträden men eftersom det redan finns ett beslut i fullmäktige som ger nämnder och styrelser möjlighet att själva besluta om offentliga sammanträden var den vägen onödig. Nu förkortas därmed beslutsgången eftersom det blir en fråga enbart för utbildningsnämnden.

Att den möjligheten finns fick jag veta när jag 2011 i ett medborgarförslag föreslog öppna nämndsammanträden. Ett sådant beslut togs redan 2003 av kommunfullmäktige men fram till nu har ingen nämnd vågat ta steget mot större politisk öppenhet.

I sitt förslag till utbildningsnämnden skriver Tim Svanberg:

”Politik och demokrati vinner på öppenhet och transparens. En väg för att öka öppenheten och transparensen är att ge allmänheten tillträde till våra nämndsammasnträden.”

Han anser att detta skulle ge allmänheten möjlighet att få en djupare förståelse för verksamheten och även en chans att bedöma hur deras valda representanter förvaltar deras förtroende.

”Dessutom ger det männisdkor en chans att bättre förstå motiven bakom beslut som fattas i nämnden, säger Tim Svanberg som gläder sig över att nämnden har sagt ja till att ta fram ett regelverk för öppna sammanträden i nämnden.

Följande punkter anser han ska beaktas i den kommande utredningen: