Ronnebys budgetmöte skjuts upp

Den uppmärksammade glömskan med 37 miljoner i Ronnebys budgetunderlag får till följd att det budgetsammanträde som skulle ha genomförts den 30 november kan genomföras först den 14 december.

Det blev resultatet av eftermiddagens extra sammanträde med de politiska gruppledarna.

På mötet rapporterades bl a att ekonomichefen i samarbete med Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande, m, har ”hittat” 15 miljoner kronor genom att ”räkna mer noga” på lånekostnader. Vidare att personal 65 + har lägre arbetsgivaravgifter och att personalomkostnadspåslaget (arbetsgivaravgifter, etc.) var onödigt högt beräknat!

Det visade sig också att båda sidor, alliansen och de röd/gröna hade luft trots att man har påstått att det varit tufft.

Frågan är dock hur mycket de olika sidorna tänker ta från balanskonton, tänkt överskott samt besparingar ute i nämnderna. Det är nämligen ca 20 miljoner kronor till som ska sparas.

Alliansen anser att man lätt har kunnat räkna hem de glömda 37 miljonerna i sin budget men att man ändå tänker vänta en vecka innan man presenterar sin ”nya” budget.

De röd/gröna har det betydligt tuffare att räkna om sitt budgetförslag eftersom man visat att man vill satsa mer än alliansen. Att de röd/gröna har det svettigt just nu framgår bäst av vad Malin Norfall hade yttrat:

”Hur mycket pengar kan vi få in om vi skulle sälja Ronneby brunn?”.

En anmärkningsvärd fråga från socialdemokraten Malin Norfall som visar hur trängda man är på den kanten.