Ledande politiker borde kunna räkna

Har man av väljarna fått förtroendet att leda ett företag av en kommuns storlek ska man väl också rimligen kunna kräva i varje fall en anings uppfattning om ekonomi.

Apropå de glömda 37 miljonerna, borde inte redan på ett tidigt stadium i budgetarbetet en varningsklocka ha ringt i örat på den politiska ledningen?  Men, nej, först när alla budgetar är presenterade då upptäcker ekonomichefen felet. Och ekonomichefen tar naturligtvis på sig det fulla ansvaret.

Jag menar att 37 miljoner kronor är ingen liten felräkning/glömska. Med andra ord borde någon av ledande politiker i kommunstyrelsen, t ex ordförande respektive förste vice ordförande ha vaknat. Inte heller det s k oppositionsrådet kan fritas ansvar. De är ju inga nybörjare, en andra mandatperiod lider mot sitt slut.

Lagda budgetar i Ronneby inför 2018 omfattar 1,7 miljarder och som Malin Norfall, s, utropade när grön/röda budgeten presenterades:

”Det är 90 miljoner kronor mer än vad vi hade räknat med.”

Hallå – var kom dessa pengar plötsligt ifrån. Ingen reaktion!

Av dessa 90 miljoner återstår nu efter glömskan ”bara” 53 miljoner kronor. Vad tänker man nu spara in på av alla presenterade satsningar?

Ska bärbara datorer till alla elever i årsklasserna 3 – 9 sparas in? Det paketet har alliansen beräknat till 10 miljoner. Men även kring den summan finns åtskilliga frågetecken, vilket jag tänker återkomma till.

Eller ska de trygghetsskapande åtgärderna med bl a övervakningskameror och ordningsvakter bli rödpennans besök? Tryggheten är beräknad att kosta 1,3 miljoner.

Ja, man kan fortsätta att räkna upp presenterade satsningar ganska länge men det är föga framgångsrikt. Det är ledande politikers uppgift att nu stryka.

Men jag måste ändå påstå att jag är ordentligt överraskad över hur Roger Fredriksson, m, och kommunstyrelsens ordförande resonerar tillsammans med Malin Norfall, s. Ja, nästan mer överraskad över hur lätt oppositionsledaren tar på felräkningen.

Till BLT har Malin Norfall sagt att hon redan efter en halv dags räknande har lyckats spara bort halva summan av de glömda 37 miljoner kronorna. Ändå har det fram till nu hävdats att detta var den skarpaste budgeten någonsin!?

Nu säger hon:

”När vi la budgeten var det HÅRDA prioriteringar som gällde.” Nu när hon beredvilligt hjälper alliansen att räkna hem glömda lönepengar, ja, då är det ”TUFFA prioriteringar som gäller.”

Kan vi väljare verkligen lita på de som är satta att med väljarnas förtroende i ryggen leda Ronneby kommun när de uppenbarligen inte ens kan räkna utan ställer ut en ekonomichef som i sin tur skyller på en sen lönerevision.

Det vilar en slags förbannelse över löner och kommuners hantering av dessa. Jag tänker på Karlskrona kommun som betalade ut miljontals kronor till personer som i vissa fall inte ens hade hunnit påbörja sin anställning. I Ronnebys fall ”glömde” man bort ett års lönepåslag!

I Karlskrona skyllde man på ett felinställt personalsystem. I Ronneby skyller man på en glömsk ekonomichef! Borde inte Ronnebys ekonomisystem också ses över?!

Gruppledarna är kallade till ett extrainsatt informationsmöte klockan 16 i eftermiddag där information ska ges om de senaste förutsättningarna.