Roger Fredriksson – Ronnebys sheriff

Han drar snabbt och från höften. Han använder inte skjutvapen men rensar stan eller snarare – de kommunala förvaltningarna!

En politiker kan bli känd av olika skäl. Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Ronneby och moderat, är numera rikskänd för att ha polisanmält kommunens eget bolag. Polisanmälan gäller trolöshet mot huvudman, brott mot vattentjänstlagen samt brott mot kommunallagen. En anmälan som snabbt gav eko runt om i landet.

Enligt samstämmiga uppgifter är det försyndelser som har många år på nacken men som ingen tidigare har velat ta i. Nu anmälda undantag har blivit till vedertagen praxis och detta vill nu Roger Fredriksson ha utrett. Han vill helt enkelt rensa upp en gång för alla.

Roger Fredriksson tillträdde som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2010. Hans första polisanmälan kom redan 2013. Även om den inte alls var i klass med den senaste riktad mot kommunala bolaget Miljöteknik gav den också ett rejält eko. Han polisanmälde en journalist som då tjänstgjorde på Sydöstran.

”Reporter anmäld för poststöld”. ”Ronneby kommun polisanmäler reporter”, ”Reporter polisanmäld av kommunalråd” var några av rubrikerna den gången i augusti 2013.

I en intervju berättade dåvarande tillförordnade kommundirektören Anna-Karin Sonesson att hon lagt ett brev adresserat till Roger Fredriksson i hans personliga postfack. Brevet hamnade på Sydöstrans redaktion. Journalisten å sin sida hävdade att han fått med sig brevet till redaktionen av misstag. När brevet återlämnades dagen efter uppgavs att brevet var öppnat vilket journalisten förnekade.

Journalisten i sin tur motanmälde Ronneby kommun till JK, Justitiekanslern, och det hela rann efter ett tag ut i sanden som det heter.

I augusti i år var det dags igen men stannade tydligen vid ett hot om polisanmälan. Ronneby kommun övervägde att polisanmäla entreprenören som byggt Lugnevi isbana efter att denne skickat ett mejl till kommunens tekniske chef som uppfattats som hotfullt.

”Han har passerat alla rimliga gränser för hur man uttrycker sig”, sa vid det tillfället kommunalrådet Roger Fredriksson, m, och putsade sheriffbrickan.

Så i slutet av september drog Roger Fredriksson snabbt från höften och riktade ”vapnet” – en polisanmälan – mot hela kommunala bolaget Miljöteknik. Anmälan gäller trolöshet mot huvudman, brott mot vattentjänstlagen samt brott mot kommunallagen. Tre skarpa ”skott” som gav eko runt om i landets kommuner.

Ärendet ligger nu på åklagarens bord och ska man tro på de signaler som Roger Fredriksson delat med sig av till ledamöter i bl a kommunstyrelsen och dess arbetsutskott är han tämligen säker på att nå framgång med sin anmälan.

Ledamöterna i dessa två nämnder har fått information om polisanmälans innehåll men det finns inga protokoll upprättade om just detta ärende. Inte heller har det genomförts några sammanträden i moderbolaget ”AB Ronneby Helsobrunn” innan polisanmälan lämnades in och inte heller efter. Senast man sammanträdde i moderbolaget var i juni i år. Nästa sammanträde äger rum den 31 oktober.

Jag tycker det är moget och ansvarsfullt agerat av Roger Fredriksson och det hedrar honom extra mycket att han nu vill städa upp en gång för alla när andra tydligen har blundat när misstänkta undantag har blivit vedertagen praxis. I sådana ögonblick kan ensamheten vara ansträngande men får säkert sin belöning om misstankarna visar sig vara precis så allvarliga som har angivits i polisanmälan.

Ronneby behöver en ”sheriff” som gör rent hus. Vi skattebetalare önskar gärna att det blir fler sheriffer av samma kaliber.