Tuff krog- och kondismarknad i Ronneby

Det väckte förundran men också förstämning när det i dag på morgonen stod klart att anrika Konditori Continental (Contan) har låst dörren och upphört i nuvarande konstellation på grund av konkurs. Ett familjeägt kondis i Ronneby sedan 1959.

Därmed skickas tio anställda ut i arbetslöshet, ett nästan jämförbart antal som i våras fick arbete när Burger King öppnade i Ronneby.

Men att konditorier upphör är inget nytt i Ronneby om vi tittar tillbaka. På 1960-talet fanns det inte mindre än sex kondis och då med betydligt mindre befolkningsunderlag. I många år var Contan ensamma och helt utan konkurrens. I dag pekas mäktiga Maxi ut som anledning till att konkurrensen hårdnat och nu fått Contan att ge upp och med en dryg miljon kronor i skuld. Tillgångarna är 600 000 kronor.

Jag tycker inte att man enbart ska peka ut Maxi som krossande konkurrent även om de blivit allt mer mäktiga i form av goda parkeringsmöjligheter och inte minst – all handel på en och samma plats. I så fall ska även Willys och Mandeltårtan nämnas som några av anledningarna. Willys har eget bageri och Mandeltårtan bakar numera surdegsbröd vilket man tidigare bara kunde inhandla i Karlskrona. Men jag tror att det också handlar om utebliven förnyelse i konditoribranschen. Jag tänker på det genomslag som bl a bakning av surdegsbröd har haft på senare tid. Vi får inte heller glömma att Ninas konditori gav upp i Ronneby för bara dagar sedan.

Givetvis är det av inte minst nostalgiska skäl som Contans konkurs i dag väcker stor uppmärksamhet, men glöm inte Ronnebys många krogar som redan nu har det kämpigt. Konkurrensen inom den branschen är flera knäpp större än inom kondisnäringen.

Där är det det mäktiga Ronneby brunn som regerar och slåss om gästerna, inte minst gruppen pensionärer som aväter lunchbuffén för 79 kronor, samma lunch som andra betalar 110 kronor för. På grund av stenhård konkurrens har nu också Andra Våningen i Ronneby börjat servera pensionärer för 60 kronor och då från klockan 13.

Samtidigt pekar allt fler krogar ut Ronneby kommun för att stå bakom låga hyror till ett antal krogar och därmed medverkar kommunen till osund konkurrens, anser krögare som dras med betydligt högre hyreskostnader än de kommunen erbjuder.

Fler s k snabbmatkedjor väntar i Sörbyområdet och det lättar sannerligen inte på trycket. Vintern i Ronneby kommer att bli kall, mycket kall och fler konkurser väntar tämligen snart om ingen förändring sker.