En offentlig hjälpmedelsutredning (SOU 2017:43) föreslår att det i hälso- och sjukvårdslagen ska införas en definition av begreppet hjälpmedel. Detta för att förtydliga sjukvårdshuvudmännens skyldighet att erbjuda hjälpmedel.
Vidare föreslås att Socialstyrelsen regelbundet ska följa upp hjälpmedelsförskrivningen bland annat i form av jämförande statistik.
Förslagen i utredningen, som är ute på remiss till den 26 oktober, räcker inte. Det anser Neuroförbundet som efter årets ”Neurorapport” (enkätundersökning bland 2000 medlemmar) kräver en rättighetslag som ska innebära att större rättvisa ska bli följden när det gäller hjälpmedel i landets alla kommuner.
I dag delas ansvaret för hjälpmedelsförsörjningen mellan kommuner och landsting respektive regioner och det är detta som bidrar till att hjälpmedelssituationen upplevs olika i olika delar av landet.
Vid ”Neurodagen” på Ronneby brunn i morgon måndag diskuteras bl a dessa frågor med inbjudna föreläsare.
”Neurorapporten” för Blekinge visar bl a följande behov hos hjälpsökande:
”Jag har det nödvändigaste men har inte kunskap om det finns mera som kan underlätta”.
”Jag skulle behöva fler träningshjälpmedel”.
Allvarligast är att tillgången på hjälpmedel inte överensstämmer med övergripande samhällspolitiska mål som självständighet och delaktighet. Därför anser Neuroförbundet att följande mål ska vara en självklarhet.
- Personliga hjälpmedel efter behov.
- Välfungerande hjälpmedelsförsörjning.
- Rättighetslag med rätt att överklaga.
Den offentliga hjälpmedelsutredningen föreslår bl a följande:
- att det i hälso- och sjukvårdslagen ska införas en definition av begreppet hjälpmedel, som förtydligar sjukvårdshuvudmännens skyldighet att erbjuda hjälpmedel.
- att Socialstyrelsen regelbundet ska följa upp hjälpmedelsförskrivningen bland annat i form av jämförande statistik.
- en ny bestämmelse om hjälpmedelsavgifter, i hälso- och sjukvårdslagen. Genom att införa en uttrycklig regel om hjälpmedelsavgifter blir det tydligt att sådana avgifter får tas ut och under vilka förutsättningar det kan ske. Dessutom föreslår utredningen en ny punkt i hälso- och sjukvårdslagen som tydliggör att besöksavgifter som tas ut i samband med behovsbedömning och hjälpmedelsförskrivning omfattas av högkostnadsskyddet i öppenvård.
- att ett förtydligande görs av Myndigheten för delaktighets roll samt tre uppdrag till myndigheten för att förstärka dess arbete med individstöd.
- att Statens beredning för medicinsk och social utvärdering ges i uppdrag att kartlägga befintligt kunskapsläge, inklusive bristande evidens och kunskapsluckor på hjälpmedelsområdet.
- att Socialstyrelsen får i uppdrag att kartlägga och sprida goda exempel på systematiskt jämställdhetsarbete inom hjälpmedelsområdet.
- Neurodagen genomförs på Ronneby brunn måndagen den 2 oktober klockan 13-17.